Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Čas televízneho národnostného vysielania zvýši RTVS na dvojnásobok

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V prípade zvýšenia časovej dotácie pre televízne národnostné vysielanie pôjde o zaradenie programov do ranného vysielania.

Bratislava 27. mája (TASR) – Od spustenia jesennej vysielacej štruktúry by mala byť zvýšená časová dotácia národnostného vysielania v televíznom programe RTVS na dvojnásobok, v plnohodnotnej verzii by mala fungovať aj webová stránka v maďarskom jazyku patria.rtvs.sk. Na štvrtkovom rokovaní Rady RTVS to v rámci priebežnej informácie o realizácii prvej fázy reformy národnostného vysielania RTVS uviedol riaditeľ sekcie národnostného vysielania verejnoprávneho média Attila Lovász.

Momentálne sa podľa jeho slov pripravuje "guideline" webu, ktorý bude podobný spravodajskému portálu spravy.rtvs.sk, jeho súčasťou má byť však aj audio a audiovizuálny obsah. "V júli by mala byť hotová jazyková verzia nového webu a v auguste by sme už mali tvoriť jeho obsah, zatiaľ pilotne, s tým, aby sme boli v septembri pripravení," dodal Lovász.

Obsah stránky bude mať na starosti redakcia národnostného vysielania, ktorá bola personálne posilnená. "Vytvárame 'brand' Patria, ktorá by sa mala dostať aj do ďalších jazykových verzií," doplnil Lovász.

V prípade zvýšenia časovej dotácie pre televízne národnostné vysielanie pôjde o zaradenie programov do ranného vysielania. "Pre málopočetné národnostné menšiny zachováme polhodinové informačné formáty, ktorých bude viac. V prípade štyroch národností – maďarskej, rómskej, rusínskej a ukrajinskej, vytvoríme nový 54-minútový súvislý ranný formát," priblížil Lovász. Naznačil, že v štruktúre národnostného vysielania majú opäť dostať priestor diskusné relácie.

Definitívnu podobu národnostného vysielania v jesennej vysielacej štruktúre, ktorá štartuje od 15. septembra, má vedenie RTVS predložiť na rokovanie rady do konca augusta.