Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

VIDEO: M. Krajčí: Časť detí sa od pondelka vráti do škôl

Na minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) počas tlačovej konferencie na tému: Vláda upravila covid automat, 3. februára 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Dano Veselský

Rozhodli sme sa, že sprísnime kritériá na čiernu zónu, ktorú momentálne máme v COVID automate, a tým dovolíme deťom chodiť do škôl, informoval.

Bratislava 3. februára (TASR) – Od pondelka 8. februára sa otvoria materské školy, prvý stupeň základných škôl a tiež končiace ročníky stredných škôl a odborných učilíšť. Zároveň sa sprísnil COVID automat. Rozhodnutie vlády SR v stredu oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Zákaz vychádzania bude naďalej platiť.

Krajčí zopakoval, že situácia na Slovensku sa ani po niekoľkých týždňoch zákazu vychádzania nezlepšila, dôvodom je aj britská mutácia nového koronavírusu. Pripustil, že takéto rozhodnutie vlády by sa mohlo zdať ako "nezodpovedné". "Rozhodli sme sa, že sprísnime kritériá na čiernu zónu, ktorú momentálne máme v COVID automate, a tým dovolíme deťom chodiť do škôl," informoval.



Vláda schválila aj návrh pandemickej komisie aj sprísnenie COVID automatu. Slovensko nebude môcť prejsť z čiernej do miernejšej - bordovej fázy - v prípade, ak počet hospitalizovaných s novým koronavírusom neklesne v nemocniciach pod 3000. Priemerný počet pozitívne testovaných osôb na území Slovenska a reprodukčné číslo sa sprísnili o 20 percent.


Krajčí: Ľudia vracajúci sa zo zahraničia budú musieť byť v karanténe


Vzhľadom na britskú mutáciu nového koronavírusu by sa mala povinná karanténa predĺžiť na 14 dní. Bezpríznakoví ľudia, ktorí sa vrátia zo zahraničia, môžu na ôsmy deň absolvovať RTC-PCR test na ochorenie COVID-19.

Pre ostatných by mala platiť naďalej možnosť testu po piatich dňoch od kontaktu s pozitívne testovanou osobou. Test bude uhrádzaný zdravotnými poisťovňami. Na stredajšej tlačovej konferencii o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).



Vláda zvažuje aj úpravu režimu na hraniciach. Ako skonštatoval minister práce Milan Krajniak (Sme rodina), výhodou Slovenska je, že okolité krajiny, ako sú Česká republika, Rakúsko a Maďarsko, už prijali opatrenia.

Zároveň upozornil na leteckú dopravu z Veľkej Británie či iných krajín. „Budeme musieť rozmýšľať, ako zabrániť prílevu mutácií, ja osobne si myslím, že by sme mali prejsť na prísnejší režim," vyhlásil. Poukázal na to, ako v čase prísnych opatrení prítomnosť nového typu vírusu negatívne vplývala na situáciu v niektorých častiach Veľkej Británie.


Krajčí: Vakcínou od AstraZeneca by sa mohli očkovať chronicky chorí ľudia



Vakcínou od spoločnosti AstraZeneca by sa mohla očkovať kritická infraštruktúra či chronicky chorí ľudia pod 55 rokov. Vakcína by mohla na Slovensko prísť podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) 9. februára. Malo by ísť o 150.000 dávok. Slovensko sa snaží zaobstarať ruskú vakcínu Sputnik proti ochoreniu COVID-19. Krajčí o tom informoval na stredajšej tlačovej konferencii.

Vakcínou od AstraZeneca by sa mohli preočkovať aj učitelia podľa preddefinovanej stratégie, skonštatoval Krajčí.

Minister potvrdil, že Ministerstvo zdravotníctva SR môže vydať povolenie aj pre vakcínu, ktorú ešte neschválila Európska lieková agentúra (EMA), akou je vakcína Sputnik. Označil to však za jednu z hraničných možností, ktorú zvažujú.

Správe štátnych hmotných rezerv (SŠHR) sa zároveň podarilo zaobstarať ďalších 8,4 milióna antigénových testov, uviedol Krajčí. Na Slovensku by tak mal byť dostatočný počet testov. Štát plánuje nakúpiť do dvoch miliónov kusov menších, "dvojcentimetrových" antigénových testov. Mali by sa prednostne používať v školách, na trhu však ešte nie sú v dostatočnom počte, poznamenal.