Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Čaučík: Pozitívne vnímame stabilizáciu a mierny posun v zonáciách

Na snímke Marián Čaučík (KDH). Foto: TASR Jakub Kotian

DH v minulosti kritizovalo skutočnosť, že pri 'reforme národných parkov' išlo iba o presuny pozemkov namiesto skutočnej koncepcie ich rozvoja, pripomenul poslanec Národnej rady SR Marián Čaučík.

Bratislava 4. januára (TASR) - Opozičné KDH vníma pozitívne stabilizáciu a mierny posun v zonáciách národných parkov v minulom roku. V roku 2024 bude podľa neho treba pokračovať v zonáciách aj plánoch rozvoja participatívnym spôsobom, so zapojením súkromných vlastníkov, obcí aj ľudí žijúcich v danom regióne. Pre TASR to uviedol poslanec Národnej rady SR Marián Čaučík (KDH).

"KDH v minulosti kritizovalo skutočnosť, že pri 'reforme národných parkov' išlo iba o presuny pozemkov namiesto skutočnej koncepcie ich rozvoja," pripomenul Čaučík.

Poukázal, že vlani sa rozporuplne vnímalo neriešenie stretov medveďov a ľudí v intravilánoch obcí. Posun k riešeniu podľa poslanca nastal až po spoločenskom tlaku a výmene zodpovedných pracovníkov ministerstva.

"So znepokojením vnímame povolebné rošády na vedúcich pozíciách organizácií ochrany prírody, azda s výnimkou odvolania riaditeľa Správy Tatranského národného parku. Vidíme, že pri nových nomináciách jednoznačne prevažuje politická príslušnosť nad odbornosťou," skonštatoval Čaučík. Pri nomináciách chýba podľa neho transparentnosť a argumentácia, čo môže byť dôsledok nedostatočných odborných kvalít nových nominantov.