Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Čekovský: Ak sa nedorieši hospodárenie RTVS, téma koncesií je zbytočná

Na snímke predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽaNO). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Čekovský si myslí, že nie je možné hovoriť o zvyšovaní koncesií bez toho, aby sa občanom povedalo, čo za to dostanú navyše.

Bratislava 24. septembra (TASR) - Ak sa najprv nedorieši hospodárenie RTVS a nakladanie s peniazmi koncesionárov, téma zvyšovania koncesionárskych poplatkov je zbytočná. Myslí si to predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽANO).

Predčasné komunikovanie o konkrétnej sume považuje za účelové. Člen výboru Roman Foltin (SaS) uviedol, že SaS dlhodobo presadzuje zrušenie koncesionárskych poplatkov. Ak by sa zvýšili na 8,5 eura, ako to avizoval šéf RTVS Jaroslav Rezník, každú domácnosť by to podľa Foltina ročne vyšlo cez 100 eur.

"Ako člen tejto pracovnej skupiny neviem o takomto jasnom závere a už vôbec nie o konkrétnej sume,"
povedal na štvrtkovej tlačovej konferencii Čekovský. Pracovná skupina podľa Čekovského zatiaľ prehodnotila súčasný model financovania. "Keďže minulý rok došlo k zoškrtaniu koncesií pre viaceré skupiny obyvateľov a koncesie sa viac ako dekádu nezvyšovali, tak áno, bolo by nutné koncesie zvyšovať," dodal s tým, že presná suma stanovená nebola, pričom sám by si nevedel predstaviť okamžitý a radikálny nárast sumy.

Čekovský si myslí, že nie je možné hovoriť o zvyšovaní koncesií bez toho, aby sa občanom povedalo, čo za to dostanú navyše. Pracovná skupina pracuje podľa neho naďalej a pripraví ďalšie alternatívy financovania RTVS. Podľa šéfa výboru by tiež chceli v najbližších týždňoch zorganizovať odbornú diskusiu o budúcnosti RTVS.

O zámere zvýšiť poplatok Rezník podľa Foltina neinformoval výbor pre kultúru a médiá. "Je to nemiestne, za hranicou akejkoľvek slušnosti, aby nám generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník odkazoval, o koľko mu máme zvýšiť koncesionárske poplatky," dodal poslanec. Povinná platba je podľa neho len jeden zo spôsobov, ako štát zaťažuje občanov aj podnikateľov. Rezník by mal podľa neho najprv vyargumentovať dôvod na tak zásadné zvýšenie, prípadne zvýšiť kvalitu vysielania. Navrhované zvýšenie koncesií na 8,5 eura je podľa Foltina zvýšenie o 83 percent. Poslanec tiež upozornil, že zvýšenie poplatkov by mohlo znamenať, že sa vyberie omnoho menej peňazí. "Či by nevznikol ďalší zástup neplatičov, ktorí by síce chceli, ale nemohli by si dovoliť túto vyššiu sumu platiť," dodal Foltin.

O návrhu zvýšiť poplatok na 8,5 eura informoval Rezník v stredu (23. 9.) členov Rady RTVS. Na odporúčanom zvýšení sa podľa neho zhodla dočasná pracovná skupina zriadená Ministerstvom kultúry (MK) SR.

Na zámer následne reagoval aj premiér Igor Matovič (OĽANO). Povedal, že koncesionárske poplatky sa zvyšovať nebudú. Ministerstvo kultúry uviedlo, že hovoriť v tejto téme o konkrétnych témach je predčasné.