Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Čekovský: Očakávam,že Rada RTVS bude s novými členmi pracovať lepšie

Na archívnej snímke predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Novými členmi Rady RTVS sa stali Ján Balaščák a Ján Uličiansky za oblasť rozhlasového vysielania a Tomáš Caban za oblasť práva.

Bratislava 1. apríla (TASR) – Noví členovia Rady RTVS by mali prispieť k tomu, že orgán dohľadu verejnoprávneho média bude pracovať lepšie a kvalitnejšie ako doteraz. Po voľbe nových troch členov Rady RTVS v pléne Národnej rady SR to uviedol vo štvrtok predseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽANO).

"Voľbu nových členov Rady RTVS vnímam ako výzvu a zároveň ako záväzok. Rada RTVS by mala byť skutočným kontrolným orgánom verejnoprávneho média a nielen predĺženou rukou jeho vedenia,“ dodal Čekovský. Pripomenul, že pri výbere kandidátov bol dôraz na ich odborné kvality i predchádzajúce profesionálne pôsobenie.

Novými členmi Rady RTVS sa stali Ján Balaščák a Ján Uličiansky za oblasť rozhlasového vysielania a Tomáš Caban za oblasť práva. Funkčné obdobie majú do 10. februára 2027. Zvolení kandidáti nahradili Ľubomíra Gumana, Ildikó Nagy a Jozefa Vozára.

Ján Balaščák dlhodobo pôsobil vo viacerých médiách, v RTVS v rokoch 2013 až 2018 pracoval aj vo funkcii šéfa regionálneho spravodajstva a viedol tiež rozhlasové spravodajstvo.

Spisovateľ, dramatik, dramaturg, režisér a vysokoškolský pedagóg Ján Uličiansky má takisto dlhoročné skúsenosti z pôsobenia v RTVS, vo verejnoprávnom médiu pracoval ako rozhlasový dramaturg, venoval sa vysielaniu pre deti, bol takisto členom odboru výskumu programu a vývoja formátov.

Tomáš Caban pôsobí v Implementačnej agentúre Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, zároveň na Pedagogickej fakulte UK. V minulosti pracoval na Ministerstve kultúry SR, jednou z oblastí jeho záujmu je mediálne právo.

Okrem nových členov Rady RTVS sa poslanci na aktuálnej schôdzi venovali personálnym voľbám v prípade Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) a tiež Správnej rady a Dozornej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN).