Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Celé územie Slovenska v utorok potrápi poľadovica aj hmla

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Meteorológovia upozorňujú, že tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, ako je doprava a pohyb osôb.

Bratislava 14. januára (TASR) – Celé územie Slovenska potrápi v utorok doobeda poľadovica aj hmla. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v tejto súvislosti výstrahy prvého stupňa, informuje o tom na svojej internetovej stránke.

Meteorológovia upozorňujú, že tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, ako je doprava a pohyb osôb.

Najmä vodiči by si mali dať v utorok doobeda pozor na cestách. Na celom území krajiny sa očakáva ojedinele výskyt hmiel s dohľadnosťou 50 – 200 metrov. "Znížená dohľadnosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Výskyt hmiel s uvedenou dohľadnosťou je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," dodali meteorológovia.

Muži zákona upozorňujú na staré známe heslo: Pomaly ďalej zájdeš



Polícia varuje vodičov pred poľadovicou takmer na celom území krajiny. Zároveň odporúča vodičom, aby si dali pozor na cestách a jazdili opatrne. Informuje o tom Polícia SR na profile na sociálnej sieti.

Polícia upozorňuje na staré známe heslo: "Pomaly ďalej zájdeš." Ako dodáva, v prípade šmyku dáva vodičom nižšia rýchlosť nielen viac času na reakciu, ale tiež výrazne znižuje hrozbu zranenia.



Podľa polície sa je potrebné pozerať ďalej a predvídať. V prípade brzdenia radia, aby vodiči brzdili vtedy, keď sú kolesá vyrovnané. "Predídete tak prípadnému šmyku. Pred ostrou zákrutou spomaľte naozaj výrazne," varuje polícia.

Ďalšou radou pre vodičov na cestách s poľadovicou je, aby nerobili na vozovke prudké pohyby. "Udržiavajte si odstup, 'nelepte' sa zbytočne na auto pred vami," uzavrela polícia.


Polícia upozorňuje v Trnavskom kraji na poľadovicu



Polícia na cestách Trnavského kraja zaznamenala v utorok viac škodových udalostí ako po iné dni. Niektoré úseky ciest sú namrznuté, preto upozorňuje vodičov, aby nezabúdali prispôsobiť svoju jazdu podmienkam na vozovkách. Informovala o tom krajská policajná hovorkyňa v Trnave Martina Kredatusová.

Na snímke ľudia kráčajú po posypanom chodníku počas silnej námrazy v Trnave v utorok 14. januára 2020.
Foto: TASR Lukáš Grinaj


"Chodcov upozorňujeme, aby vstupovali na cesty s ohľadom na brzdnú dráhu vozidiel. Pri náhlom vstupe sa môže stať, že auto aj napriek snahe vodiča nemusí zastaviť," upozornila hovorkyňa. Polícia robí všetko preto, aby boli následky škodových udalostí a dopravných nehôd čo najskôr odstránené a nebránili v plynulom prejazde, dodala.

Na cestách jazdite opatrne



Na viacerých úsekoch ciest na Slovensku sa tvorí poľadovica, dopravnú situáciu komplikuje aj hmla. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk.

Na cestách III. triedy v obvode Lučatín je poľadovica. "V obvodoch Bratislava, Senec, Sečovce, Medzilaborce, Humenné a Trebišov sa vyskytuje mrznúce mrholenie," uvádza SSC. Hmla s dohľadnosťou do 50 metrov sa vyskytuje v lokalitách Myjava, Liptovské Matiašovce a Kremnica. Hmla s dohľadnosťou do 100 metrov je v lokalitách Banská Štiavnica, Lučatín, Iliašovce, Šturec, a Švábovská stráň. Pre snehové prehánky je dohľadnosť do 100 metrov v lokalite Sedlo Besník.

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až vlhký, miestami mokrý.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, v hornatejších oblastiach stredného a východného Slovenska miestami pokrytý vrstvou kašovitého alebo utlačeného snehu do troch centimetrov. Miestami zľadovatený sneh do dvoch centimetrov sa nachádza na cestách I/67 Dedinky - Ostrá Skala, II/535 Dobšiná - Palcmanská Maša, II/549 Úhornianske Sedlo - Krásnohorské Podhradie, II/558 Stakčín - Ulič a na cestách III. triedy v obvodoch Liptovský Mikuláš a Stakčín.

Horské priechody (HP) na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, okrem HP Herlianske Sedlo a Vrchslatina, kde sa na vozovke nachádza miestami utlačený sneh do dvoch centimetrov. Miestami zľadovatený sneh do dvoch centimetrov je HP Huty. Na HP Zbojská je poľadovica.

Košický kraj poľadovicu nezaznamenal, všetky hlavné cestné ťahy sú zjazdné


Košický samosprávny kraj (KSK) aktuálne neeviduje žiadne kritické úseky na cestách vo svojej správe. Všetky hlavné cestné ťahy sú zjazdné a opakovane chemicky posypávané. Pre TASR to povedala hovorkyňa KSK Anna Terezková.

„Prejazdné by mali byť aj horské priechody. Nezaznamenali sme ani výskyt poľadovice, v nížinných oblastiach však ešte môže pretrvávať výskyt hmly,“ povedala.

Cestári počas uplynulej noci podľa jej slov zrealizovali celkovo 45 výjazdov do terénu. „Správa ciest KSK počas noci evidovala na území kraja mrznúce mrholenie a výskyt hmly, a to predovšetkým v Trebišovskom okrese, kde sa zrealizovalo 15 výjazdov,“ dodala Terezková s tým, že z dôvodu nočných zrážok sú vozovky mokré a s posypom ciest preventívne začali pred polnocou. V posypávaní cestári pokračovali aj v utorok ráno.

Cesta pri Kraľovanoch je pre nehodu neprejazdná


Cesta 1/18 pri Kraľovanoch je momentálne pre dopravnú nehodu neprejazdná. Policajti o tom informujú na sociálnej sieti s tým, že na mieste usmerňujú dopravu.

Zrážka nákladného a osobného auta. Nákladné vozidlo skončilo po náraze mimo vozovky.
Foto: Prezídium HaZZ SR


Podľa Kataríny Križanovej z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) pri nehode došlo k zrážke nákladného a osobného auta. Nákladné vozidlo skončilo po náraze mimo vozovky. "V čase nehody sa vo vozidlách nachádzalo päť osôb, tri osoby utrpeli zranenia rôzneho rozsahu. Hasiči vyslobodili zranenú osobu z havarovaného vozidla pomocou hydraulického vyslobodzovacieho zariadenia, vozidlá zabezpečili proti vzniku požiaru a zamedzili úniku prevádzkových kvapalín," spresnila Križanová.

Na mieste udalosti zasahujú hasiči z Martina, Dolného Kubína a členovia Dobrovoľného hasičského zboru obce Sučany, dodala Križanová.

Cesta pri Kraľovanoch je po nehode už prejazdná


Frekventovaná cesta pri Kraľovanoch je po dopravnej nehode už prejazdná. Pre TASR to potvrdil žilinský krajský policajný hovorca Radko Moravčík.

K zrážke osobného a nákladného motorového vozidla došlo v utorok na štátnej ceste I/18. Nákladné auto skončilo po náraze mimo vozovky. Podľa Kataríny Križanovej z Prezídia Hasičského a záchranného zboru sa v čase nehody vo vozidlách nachádzalo päť osôb, tri osoby utrpeli zranenia rôzneho rozsahu. Cesta bola dopoludnia neprejazdná.

Cez Tatry budú môcť dočasne jazdiť len vozidlá dopravnej obsluhy


Obchádzkové trasy pre nákladnú dopravu, v súvislosti s havarijným stavom mosta na ceste I/66 v Kežmarku, začnú platiť od pondelka 20. januára od 10. h. Cez Vysoké Tatry však po dohode kompetentných budú môcť prechádzať len vozidlá dopravnej obsluhy. Po pondelkovom (13.1.) zasadnutí krízového štábu v Prešove o tom informovala hovorkyňa Slovenskej správy ciest (SSC) Lucia Karelová s tým, že po doplnení, úprave a určení dopravného značenia bude nákladná a tranzitná doprava nad 18 ton vedená po dvoch obchádzkových trasách.

"Nákladná a tranzitná doprava nad 18 t zo smeru od Starej Ľubovne a okolia, bude odklonená v smere na Prešov cez Sabinov. Obchádzková trasa pre smer od Popradu a z Kežmarku a okolia bude vedená po cestách I. a II. triedy, a to na trase Kežmarok - Spišská Belá – Tatranská Kotlina - Tatranská Lomnica – Starý Smokovec – Poprad. Bude však určená len pre vozidlá s dopravnou obsluhou a so zákazom vjazdu nákladných vozidiel a tranzitu," konkretizovala Karelová.

Dodala, že dopravné obmedzenie bude platné do doby postavenia provizórneho premostenia cez rieku Poprad v Kežmarku. Cestári v tejto súvislosti žiadajú vodičov o dodržiavanie stanovených trás. Obnova problémového mosta v Kežmarku, pre ktorý je v celom Prešovskom kraji vyhlásená mimoriadna situácia, sa podľa Karelovej začne najskôr v druhej polovici roka 2020. Podľa jej slov už začali obstarávanie dokumentácie na stavebné povolenie pre prestavbu mosta a zároveň pripravujú projekt dočasného premostenia. Provizórne premostenie rieky Poprad, ktoré by do rekonštrukcie nahradilo existujúci most a vylúčilo z neho premávku, by podľa SSC malo byť dokončené do konca marca 2020.

Proti obchádzke cez Vysoké Tatry z dôvodu bezpečnosti sa ohradila nielen miestna samospráva, ale aj ochranári. Na internete vznikla dokonca petícia, ktorú doposiaľ podpísalo takmer 1200 ľudí. „My aj toto posledné rozhodnutie kategoricky odmietame a nesúhlasíme s prejazdom ani jediného kamiónu váhy nad 30 ton cez naše mesto. Podal som aj podnet na krajskú prokuratúru, pretože sa rozhodlo bez nášho vedomia, postavili nás pred hotovú vec. Vôbec pritom nevzali do úvahy technický stav Cesty slobody, ktorá vedie cez Tatry,“ uviedol pre TASR primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš a zároveň upozornil, že kamióny pôjdu cez územie európskeho významu.

Podľa neho si treba uvedomiť, že nákladnú dopravu odklonia cez národný park, kde sú horšie a komplikovanejšie poveternostné podmienky. Zároveň ide o kúpeľné, turistické a lyžiarske mesto, ktoré v súčasnosti navštevuje množstvo ľudí. „Ten most v Kežmarku opravovali pred šiestimi rokmi, za ten čas sa stav vôbec nezmenil a zrazu musí byť uzavretý. Kto to šesť rokov kontroloval, že sa ten stav tak rapídne zhoršil? Teraz sa jeden problém v Kežmarku snažia hodiť na Vysoké Tatry,“ skonštatoval primátor.

Podľa neho už niekoľko organizácií chystá hromadný protest proti obchádzke, ľudia plánujú dokonca vytvoriť živú reťaz a zabrániť tak prejazdu nákladnej dopravy. „My sme navrhovali inú alternatívu obchádzky cez bývalý vojenský priestor Zalubica, kde je panelová cesta, ktorá by po menších úpravách mohla byť aj dvojsmerná. Museli by však osloviť viac obcí, takže sa tým ani nechceli zaoberať. Nevyčerpali sa všetky možnosti, ako situáciu riešiť ako napríklad preloženie tovaru do menších áut, jeho rozloženie do viacerých vozidiel, aby mohli prejsť cez ten most. Prečo sa nevyužije železnica? Ľudia majú strpieť všetko, ale prispôsobiť by sa mohli aj podnikatelia,“ zdôraznil Mokoš na záver.