Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Celková výška snehovej pokrývky na horách je podpriemerná

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Palkovič

V slovenských horách ráno prevládalo jasné až polooblačné počasie s hmlami v údoliach.

Liptovský Hrádok 14. januára (TASR) – Malá lavínová hrozba, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, platí vo všetkých slovenských pohoriach. TASR o tom informoval Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) s tým, že celková výška snehu na horách je na toto ročné obdobie podpriemerná.

"Na horách panuje inverzné počasie typické skôr pre jarné obdobie. Počas noci sneh na väčšine miest zamrzol. Povrch snehovej pokrývky je dopoludnia tvrdý až ľadový. Nebezpečenstvo pádu lavín je malé a zvyšuje sa len v poobede na miestach, kde intenzívne slnečné žiarenie roztápa sneh a jeho profil mäkne a kašovatie," uviedol Buliak.

Snehová pokrývka je podľa Buliaka na väčšine miest dobre spevnená a stabilizovaná. "Ojedinele sa v najvyšších polohách Vysokých Tatier môžu nachádzať snehové vankúše zo suchého snehu, ktoré sa môžu uvoľniť po veľkom dodatočnom zaťažení," doplnil.

V slovenských horách ráno prevládalo jasné až polooblačné počasie s hmlami v údoliach. Teploty sa pohybovali v rozsahu od mínus piatich na vrcholoch hôr po mínus štyri stupne Celzia v ústí dolín. V nižších a stredných polohách bolo bezvetrie, v najvyšších polohách fúkal mierny južný až juhozápadný vietor do osem metrov za sekundu.