Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Celosvetové združenie evanjelikov podporuje pomoc Ukrajincom v SR

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pracovníci Svetového luteránskeho zväzu na základe prieskumov, dotazníkov či návštev viacerých zariadení vybrali oblasti pomoci, ktoré vnímajú ako najdôležitejšie v týchto fázach činnosti.

Bratislava 22. júna (TASR) - Svetový luteránsky zväz je pripravený pomôcť Slovensku a ďalším európskym krajinám susediacim s Ukrajinou vyrovnať sa s ukrajinskou krízou. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku Jana Nunvářová.

Členské cirkvi zväzu a ich partnerské misijné i diakonické organizácie spolu s ďalšími donorskými organizáciami i jednotlivcami odsúhlasili poskytnutie finančných prostriedkov na projekty, ktoré pomôžu evanjelickým cirkevným zborom, inštitúciám i zariadeniam vytrvať v poskytovaní pomoci utečencom z Ukrajiny.

Pracovníci Svetového luteránskeho zväzu na základe prieskumov, dotazníkov či návštev viacerých zariadení, ktoré pomáhajú ľuďom utekajúcim pred vojnou na Ukrajine, vybrali oblasti pomoci, ktoré vnímajú ako najdôležitejšie v týchto fázach činnosti. V najbližšom období bude možné žiadať o schválenie projektov, pričom pri jednom do maximálnej výšky 15.000 eur, v štyroch oblastiach. Ide o podporu zariadení v oblasti vybavenia, podporu integrácie utečencov v spoločnosti, pastorálnu starostlivosť o utečencov a podporu diakonie.

Svetový luteránsky zväz je celosvetová spoločnosť cirkví nadväzujúcich na učenie Martina Luthera, ktorá reprezentuje viac ako 74 miliónov evanjelikov zo 145 členských cirkví v 98 krajinách sveta. K zakladajúcim členom zväzu patrí aj ECAV na Slovensku.