Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Cementárne vlani zhodnotili 367.000 ton alternatívnych palív

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Tepelná energia z týchto palív je podľa neho využitá pre výrobu cementu a ich nespáliteľná časť, popol, sa stáva súčasťou cementu.

Bratislava 2. marca (TASR) - Cementárne minulý rok zhodnotili 367.000 ton alternatívnych palív vyrobených z odpadu. Na celkovom palivovom mixe dosiahli 66,2 percenta. Ušetrili tak viac ako 200.000 ton uhlia, čím znížili svoju uhlíkovú stopu. Pre TASR to uviedol riaditeľ Zväzu výrobcov cementu SR Rudolf Mackovič.

ZVC a ministerstvo životného prostredia podpísali minulý rok memorandum o spolupráci. Podľa neho sa mal zvýšiť podiel slovenského odpadu v tuhých alternatívnych palivách, ktorý je energeticky zhodnocovaný v cementárňach. Mackovič potvrdil, že cementárne podiel navýšili. Presný podiel budú vedieť až po sprevádzkovaní informačného systému odpadového hospodárstva (ISOH), poznamenal.

"Využívanie slovenského odpadu ako alternatívneho paliva kontinuálne rastie tak, ako sa mení slovenská legislatíva. Slovensko musí do roku 2035 znížiť skládkovanie komunálneho odpadu na maximálne desať percent a tu cementárne vedia výrazne pomôcť," skonštatoval Mackovič.

Cementárne tepelne zhodnocujú alternatívne palivá vyrobené z odpadu, ktoré musia spĺňať prísne kvalitatívne a ekologické parametre, vysvetľuje Mackovič. Tepelná energia z týchto palív je podľa neho využitá pre výrobu cementu a ich nespáliteľná časť, popol, sa stáva súčasťou cementu.

Riaditeľ pripomína, že od roku 2023 je podľa zákona povinná predúprava komunálneho odpadu. Cementárne preto predpokladajú nárast využitia lokálneho komunálneho zmesového odpadu.