Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Cena Detský čin roka sa odovzdávala po 20. raz

Na snímke Katarína Brychtová a Ludwig Bagin. Foto: YouTube

Dvadsiaty ročník sa konal pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Občianske združenie Detský čin po 20. raz odovzdávalo ocenenie Detský čin roka. Ceny dostali deti, ktoré niekomu zachránili život, starajú sa o svojich blízkych, pomohli zdravotne postihnutému či inak prejavili empatiu, odvahu a porozumenie v každodennom živote. Dvadsiaty ročník sa konal pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

V kategórii záchrana života získali ocenenie Andrej Vaňo a Alexander Nekoranec za záchranu života kamarátovi, ktorému pomohli von z horiaceho auta. Za pomoc prababke zvíťazila v kategórii pomoc v rodine Viktória Vida zo Základnej školy (ZŠ) s materskou školou vo Vlčanoch.

Ocenenie za darovanie vianočných darčekov spolužiakovi získal v kategórii pomoc rovesníkom kolektív žiakov zo ZŠ Požiarnická z Košíc. V kategórii pomoc ľuďom získali ocenenie za pomoc staršej pani, ktorú chceli okradnúť, žiaci deviateho ročníka - Adam Barbeník a Marek Sásik zo športovej školy v Banskej Bystrici.

Filip Matias Gavlas zo ZŠ v Žiline získal ocenenie v kategórii pomoc prírode za vysadenie takmer 4800 stromčekov. Kolektív žiakov zo ZŠ Benkova v Nitre získal ocenenie v kategórii dobrý nápad za organizovanie dobročinného Vianočného bazáru.

Špeciálnu Cenu Sašky Fischerovej – Malý Veľký čin získala Karolína Spišková, ktorá venovala svoje vlasy Svetielku nádeje. V novej kategórii dobrý čin na nete získal ocenenie kolektív triedy Trpaslíkov zo ZŠ P. O. Hviezdoslava v Trstenej. Spolužiaci pripravili prekvapenie pre chorého spolužiaka vo forme videoklipu.

V online ankete pre verejnosť v spolupráci s darcovským portálom ĽudiaĽuďom.sk získali v roku 2020 detské skutky spolu 79.325 hlasov a víťazný skutok 11.309 hlasov. Cenu ĽudiaĽuďom.sk získali víťazi kategórie pomoc ľuďom Adam a Marek z Banskej Bystrice. Viac ako 21.000 detí z 305 slovenských škôl rozhodlo o tom, ktoré skutky získali ocenenie v jednotlivých kategóriách.

"Partnerom projektu Detský čin roka sme už po ôsmy raz, stále rovnako nás však prekvapuje odvaha detí, ktorá je často taká veľká, že pri čítaní ich príbehov zostane zahanbený nejeden z nás dospelých," dodal riaditeľ Ľudia Ľuďom Roland Kyška.