Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Centrá zemplínskych miest zdobia nové drevené betlehemy

Betlehem sprístupnila samospráva verejnosti po jeho požehnaní zástupcami troch miestnych cirkví.

Vranov nad Topľou/Humenné 25. decembra (TASR) - Nové betlehemy vyrezávané z dreva zdobia v týchto vianočných dňoch centrá miest Vranov nad Topľou a Humenné. Jednotlivé postavy či sochy zvierat stvárnili zruční rezbári v "životnej" veľkosti.

Vranovský betlehem vyrobila chránená dielňa Roma art z obce Čičava, ktorá dáva prácu nádejným rómskym umelcom. Námestie slobody vo Vranove nad Topľou bude zdobiť do 8. januára tohto roka.

"Betlehem pozostáva z vyše dvojmetrovej sochy anjela vyrezaného z jablone, sv. Jozefa a Ježiška zhotoveného z vŕby a sv. Márie vyrezanej z lipy. Samotné jasle sú vyrobené z duba," informovala TASR hovorkyňa vranovskej radnice Eva Mitaľová.

Ako dodala, sprístupnenie tohto diela verejnosti bolo v uplynulých dňoch spojené s kultúrnym programom a zbierkou na automatický externý defibrilátor pre potreby mesta. Na nákup tohto prístroja prispeli miestni obyvatelia počas spomínanej akcie sumou 340 eur.

Sprievodným programom uviedli do života v týchto dňoch aj nový betlehem v centre Humenného. Jeho drevené postavy zhotovili umelci počas výtvarného plénera s názvom Hornozemplínske impresie 2012. Uskutočnil sa v meste ešte v lete tohto roka.

Betlehem sprístupnila samospráva verejnosti po jeho požehnaní zástupcami troch miestnych cirkví. Na Námestí slobody sa následne všetkým okoloidúcim podávala kapustnica a horúci čaj.