Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Cenu Akadémie za divadelnú inscenáciu získali Ruské denníky

Na snímke zľava režisér Šimon Spišák, dramaturgička Eva Ogurčáková, dramaturgička Činohry Slovenského národného divadla (SND) Miriam Kičiňová, dramaturg Robert Mankovecký, režiséer Józef Czajlik, dramaturg Miklós Forgács, režisér Braňo Mazúch a režisér Ján Luterán diskutujú počas galavečera odovzdávania Ceny Akadémie za divadelnú inscenáciu sezóny 2018/2019 v Bratislave 13. decembra 2019. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Akadémia odovzdala svoju historicky prvú cenu počas galavečera v Modrom salóne SND.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Prvý ročník projektu Ceny Akadémie za divadelnú inscenáciu sezóny 2018/2019 vyvrcholil v piatok v Bratislave. Ocenenie získala inscenácia Ruské denníky v podaní Činohry Slovenského národného divadla (SND) v réžii Romana Poláka. TASR o tom informovala za Akadémiu divadelných tvorcov Zuzana Timčíková.

Komisia druhého kola projektu pracovala v zložení teatrológovia Ida Hledíková, Géza Hizsnyan, skladateľ a hudobník Martin Husovský, režisér Juraj Nvota, dramatik a dramaturg Peter Pavlac. Víťaznú inscenáciu, ktorá získala ocenenie "za eticky silnú výpoveď postavenú na výnimočne presvedčivých hereckých výkonoch", vybrala a odporučila Akadémii divadelných tvorcov zo vzorky 14 nominovaných titulov.

Akadémia odovzdala svoju historicky prvú cenu počas galavečera v Modrom salóne SND. Protagonistami večera boli tvorcovia 14 nominovaných inscenácií, ktorí v moderovanej diskusii vyjadrili svoje postoje k témam ako je étos, hodnotový rebríček tvorcu a jeho obraz v jeho diele. "Diskutovali aj o škále produkčných modelov v rámci profesionálnej divadelnej tvorby na Slovensku, od komunitných cez nezávislé až k zriaďovaným divadlám," dodala Timčíková s tým, že skrátený záznam diskusie odvysiela Rádio Devín v pondelok 16. decembra o 14.00 h.

Projekt Ceny Akadémie pokračuje aj v prebiehajúcej sezóne a Akadémia už začala s prípravami jeho druhého ročníka. Výzva pre divadlá na deklarovanie záujmu o účasť v sezóne 2019/2020 je otvorená do 15. januára 2020.

Projekt Ceny Akadémie, ktorý organizuje Akadémia divadelných tvorcov prepájajúca osobnosti slovenskej divadelnej kultúry z oblasti tvorby, divadelnej vedy a kritiky, je realizovaný v spolupráci s Literárnym fondom. Z verejných zdrojov ho podporil Fond na podporu umenia.