Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Cenu Anasoft litera 2023 získala S. Uriková za knihu Dôvod na radosť

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Literárna cena Anasoft litera sa udeľuje za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo alebo za preklad pôvodného prozaického diela autorov v predchádzajúcom kalendárnom roku.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Soňa Uriková je laureátkou 18. ročníka slovenskej literárnej ceny za pôvodnú prózu Anasoft litera. Ocenenie jej v stredu večer udelili v Komornom štúdiu Slovenského rozhlasu v Bratislave za zbierku poviedok Dôvod na radosť (vydavateľstvo KK Bagala).

Uriková v zbierke próz načrtáva obrazy vzťahov medzi rodičmi a deťmi či starými rodičmi a vnúčatami. Postavy hľadajú svoju ľudskú hodnotu, vybočujú z preferovanej normy a ocitajú sa v rozporuplných životných situáciách. "Autorka má schopnosť vnímavo pozorovať, pre jej prózy je príznačný zmysel pre detail a originálna práca s metaforou," zhodnotila porota.

Laureátku vybrala spomedzi 123 hodnotených pôvodných slovenských prozaických kníh. Päťčlennú porotu tento rok tvorili žurnalistka Denisa Ballová, literárna vedkyňa a vysokoškolská pedagogička Zuzana Bariaková, básnik, prozaik, prekladateľ, autor kníh pre deti Petr Borkovec, literárna vedkyňa a publicistka Magdalena Bystrzak a prekladateľka a editorka Renáta Deáková.

Soňa Uriková vyštudovala scenáristiku a dramaturgiu na VŠMU. V roku 2015 jej vyšla debutová zbierka poviedok Živé ploty (KK Bagala), v roku 2020 kniha pre deti Jašo na jarmoku (ahaslovakia) a minulý rok titul Dôvod na radosť. Bola organizátorkou literárneho projektu Medziriadky, v súčasnosti vedie workshopy kreatívneho písania, býva porotkyňou v literárnych súťažiach, prispieva do rozhlasu, časopisov či knižných antológií.

Počas ceremoniálu udelili aj Cenu čitateľov. Tento rok ju získal Dušo Martinčok za prozaický debut Niekto sa nájde (vydavateľstvo Zrejme). "Je to kniha o nesamozrejmej blízkosti v našich životoch, o tom, aké nesamozrejmé sú priateľské väzby, aké ťažké je niekoho nájsť a je dobré, keď nájdeme niekoho s veľkým 'N', kto sa za tým zámenom skrýva," uviedla k ocenenému titulu, v ktorom je desať príbehov o ľuďoch žijúcich v jednej bratislavskej bytovke, porotkyňa Zuzana Bariaková.

Dušo Martinčok v súčasnosti pracuje pre Súdny dvor EÚ ako právnik lingvista. Okrem toho vytvoril komunitný projekt Susedia na dvore, ktorý ho priviedol k priateľstvám so staršími ľuďmi. Spoluzakladal občianske združenie Zrejme a viedol medzigeneračný festival Old´s cool Bratislava. S manželom žije v Bruseli.

Literárna cena Anasoft litera sa udeľuje za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo alebo za preklad pôvodného prozaického diela autorov v predchádzajúcom kalendárnom roku.