Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Cenu Dominika Tatarku za rok 2022 získal Štefan Hríb

Na snímke sprava novinár, moderátor a publicista Štefan Hríb, laureát Ceny Dominika Tatarku za rok 2022 si preberá ocenenie od Petra Zajaca, predsedu Poroty Ceny Dominika Tatarku počas slávnostného udeľovania ceny v Bratislave v stredu 15. marca 2023. Foto: TASR - Dano Veselský

Porota mu cenu udelila za sériu rozhovorov o Ukrajine a o covide uverejnených v roku 2022 v časopise .týždeň.

Bratislava 15. marca (TASR) - V Bratislave sa v stredu uskutočnilo slávnostné odovzdávanie Ceny Dominika Tatarku za rok 2022. V 29. ročníku prestížneho kultúrneho a literárneho ocenenia sa jeho nositeľom stal Štefan Hríb. Porota mu cenu udelila za sériu rozhovorov o Ukrajine a o covide uverejnených v roku 2022 v časopise .týždeň.

Štefan Hríb je politický, spoločenský a kultúrny publicista, šéfredaktor týždenníka .týždeň, autor editoriálov a politických komentárov, sám alebo s Martinom Mojžišom autor politických a spoločenských úvah, autor knižných rozhovorov s Róbertom Bezákom: Medzi nebom a peklom (2013), s Jiřím Grygarom: Takto sa ma nikto nepýtal (2016), s Markom Váchom, Karlom Satoriom a Tomášom Halíkom: Kde sa stratil Boh (2017), s Pavlom Čekanom: Snívam o inom Slovensku (2021), s Andrejom Kiskom: Môj život prezidenta (2022), spoluautor rozhovorov s Martinom Mojžišom: Môj bláznivý život (2014), zostavovateľ, editor a autor rozhovorov s Antonom Srholcom: Náš António - Kázne, rozhovory, fejtóny (2015).

Cena Dominika Tatarku sa udeľuje od roku 1995. Určená je autorovi za výnimočné dielo v tlačenej alebo elektronickej podobe, ktoré napĺňa humanistické tradície slovenskej kultúry a občianskym postojom nadväzuje na duchovný odkaz spisovateľa Dominika Tatarku. Jej porota má stálych členov, ktorými sú Gabriela Rakúsová, Daniel Fischer, René Bílik, František Mikloško, Martin Mojžiš, Ján Králik, Peter Zajac (predseda poroty). Ďalším členom je nositeľ ceny za predchádzajúci rok. Aktuálne si túto úlohu plnil Erik Jakub Groch.