Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Cenu J. M. Hurbana osobnostiam aj za zásluhy v humanitárnej oblasti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vyplýva to z novely zákona o štátnej cene Jozefa Miloslava Hurbana a štátnej cene Alexandra Dubčeka, ktorú vo štvrtok schválili poslanci parlamentu.

Bratislava 9. júla (TASR) - Predseda Národnej rady (NR) SR bude môcť udeliť cenu Jozefa Miloslava Hurbana osobnostiam aj za zásluhy v humanitárnej oblasti. Vyplýva to z novely zákona o štátnej cene Jozefa Miloslava Hurbana a štátnej cene Alexandra Dubčeka, ktorú vo štvrtok schválili poslanci parlamentu.

"Cieľom predloženého návrhu zákona je umožniť oceniť aj mimoriadne významné aktivity osobností pôsobiacich v humanitárnej oblasti za ich výnimočnú záslužnú činnosť v tejto oblasti," odôvodnil návrh novely jeho predkladateľ Jozef Lukáč (Sme rodina).

Novela obsahuje aj to, aby sa súčasťou štátnej ceny stala spolu s listinou o jej udelení aj pamätná plaketa vo forme medaily. Na jej lícnej strane by mal byť vyobrazený Hurban a na jej rube nápis Národná rada Slovenskej republiky.

Pamätná plaketa bude tiež súčasťou štátnej ceny Alexandra Dubčeka, ktorú udeľuje vláda. Na jej lícnej strane bude vyobrazenie Dubčeka a na rubovej nápis Vláda Slovenskej republiky.

V prípade schválenia novely a jej podpísania prezidentkou by mohla právna úprava nadobudnúť účinnosť od 15. augusta.