Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Cenu ministra spravodlivosti získal za rok 2019 P. Traubner

Na archívnej snímke Pavel Traubner. Foto:

Traubner sa narodil v roku 1941 židovským rodičom, ktorí sa k židovstvu hlásili aj počas holokaustu.

Bratislava 12. decembra (TASR) – Cenu ministra spravodlivosti získal za rok 2019 lekár a profesor Pavel Traubner. Ten sa pričinil k zvyšovaniu povedomia o význame ľudských práv na Slovensku. Cenu mu odovzdala štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Edita Pfundtner. TASR o tom informovali z tlačového oddelenia ministerstva spravodlivosti.

Traubner sa narodil v roku 1941 židovským rodičom, ktorí sa k židovstvu hlásili aj počas holokaustu. Počas Slovenského národného povstania dostal Traubnerov otec varovanie pred transportáciou do nemeckého nacistického koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau, čo viedlo ku skrývaniu sa rodiny v rôznych bunkroch. V jednom z nich vyčkala až do konca druhej svetovej vojny.

Počas svojho profesijného života dosiahol Traubner post prednostu 1. neurologickej kliniky Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave alebo dekana Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Je čestným predsedom Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v Slovenskej republike a vydal množstvo publikácií venujúcich sa problematike neurológie. Traubner je držiteľom Krištáľového krídla v oblasti medicíny a vedy.