Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Cenu ministra zahraničných vecí Japonska získal P. Sinčák

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Cena sa udeľuje jednotlivcom alebo skupinám, ktorí prispievajú k vzájomnému porozumeniu a prehlbovaniu priateľských vzťahov medzi Japonskom a cudzími krajinami.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Cenu ministra zahraničných vecí Japonska získal pre rok 2022 Peter Sinčák. Ocenili ho za prehlbovanie vzájomného porozumenia medzi Japonskom a Slovenskou republikou. Cenu mu slávnostne odovzdali v piatok na rezidencii veľvyslanca Japonska v SR. TASR o tom informovala Zuzana Ondrejková Želinská z veľvyslanectva.

Cena sa udeľuje jednotlivcom alebo skupinám, ktorí prispievajú k vzájomnému porozumeniu a prehlbovaniu priateľských vzťahov medzi Japonskom a cudzími krajinami. V tomto roku ju dokopy udelili 197 jednotlivcom a 48 skupinám.

Sinčák je vedúcim Katedry kybernetiky a umelej inteligencie na Technickej univerzite v Košiciach (TUKE). Je tiež riaditeľom Centra inteligentných technológií a programovým riaditeľom odboru umelá inteligencia na TUKE. Je okrem iného aj členom Inštitútu elektrotechnických a elektronických inžinierov a členom Slovenskej spoločnosti pre umelú inteligenciu. Stojí za viacerými príspevkami na konferenciách či v časopisoch, je tiež autorom dvoch monografií.

K Japonsku a jeho kultúre má hlboký rešpekt. Dlhodobo sa snaží o rozvoj spolupráce s Japonskom a najmä jeho akademickým sektorom. Spolupracuje s viacerými japonskými akademickými inštitúciami. V roku 2013, keď boli Košice Európskym mestom kultúry, zorganizoval návštevu desiatich japonských odborníkov z oblasti umelej inteligencie a vedeckú konferenciu.