Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Cenu Most 2016 získala i vysokoškoláčka, ktorá pomáha v utečencom

Na snímke Kaja Bernátová, ktorá získala ocenenie Most Mladá osobnosť roka 2016 na 11. ročníku odovzdávania cien MOST 2016 v Bratislave 30. novembra 2016. Mladá vysokoškoláčka vo svojom voľnom čase pomáha v utečeneckom táboroch na hraniciach Európy. Minulý rok zorganizovala zbierku spodného prádla pre ženy-utečenkyne, ktorá začala ako skromná iniciatíva medzi jej priateľmi a nakoniec sa do nej zapojilo tisíce ľudí. Ceny Most 2016 udeľuje Rada mládeže Slovenska mladým dobrovoľníkom a organizáciám, ktoré sa venujú mládeži a deťom za ich nezištnú prácu. Foto: TASR Martin Baumann

Ocenených aj nominovaných prijme vo štvrtok (1. 12.) slovenský prezident Andrej Kiska.

Bratislava 30. novembra (TASR) – Ocenenie Most 2016 v kategórii Mladá osobnosť roka získala vysokoškolská študentka Kaja Bernátová, ktorá vo svojom voľnom čase pomáha v utečeneckých táboroch na hraniciach Európy.

"Minulý rok zorganizovala zbierku spodnej bielizne pre ženy - utečenky, ktorá začala ako skromná iniciatíva medzi jej priateľmi a nakoniec sa do nej zapojili tisíce ľudí. Dala tým charitatívnej iniciatíve nebývalo intímny rozmer – priblížila každodenné ľudské problémy utečeniek, a tým sa jej podarilo nabúrať bežné stereotypné vnímanie utečencov na Slovensku. Svojimi snahami inšpirovala mnohých ďalších mladých ľudí, podnietila médiá, aby o informovaní o utečeneckej kríze nezostávali na povrchu," uviedla pre TASR Irena Jenčová z Rady mládeže Slovenska.

V kategórii Dlhodobý prínos osobnosti porota vybrala dvoch z nominovaných a to osemdesiatročnú Ľudmilu Štrkolcovú, ktorá venovala svoj život deťom, mládeži a folklóru a Miroslava a Peter Valachovcov, ktorí už vyše tridsať rokov vedú turistický oddiel Sokolíci.

Cenu Most 2016 za Dlhodobý prínos organizácie získal Bratislavský spolok medikov, ktorý od svojho vzniku v roku 1920 až dodnes združuje študentov organizujúcich vo svojom voľnom čase prednášky, workshopy a cielené projekty pre širokú verejnosť prostredníctvom čoho sa snažia šíriť osvetu v oblasti zdravia.

Cenu Projekt roka Most 2016 získalo neformálne združenie Čierne diery. "Od roku 2015 vypĺňa čiernu dieru v mapovaní zabudnutých miest Slovenska. Populárnou formou upozorňuje na industriálne dedičstvo, neznáme stavby či miesta, odhaľujú kúty Slovenska, kam by človek bežne nezavítal. Hovoria o tom, čo všetko tu máme, vyťahujú, na čo môžeme byť hrdí, zaoberajú sa históriou regiónov, zvyšujú povedomie o hodnotách industriálneho dedičstva najmä u mladých," konštatovala Jenčová.

Laureátov ocenenia vybrala porota v zložení minuloročnej ocenenej líderky Lívie Gažovej, Zuzany Števulovej z Ligy za ľudské práva, moderátora a dlhoročného aktivistu Patrika Hermana, experta na prácu s mládežou Petra Lenča a aktivistu Jakuba Tomiša.

Verejnosť nominovala viac ako 100 ľudí, organizácií a projektov, z ktorých vzišli uvedení víťazi.

Tento rok sa konal už 11. ročník odovzdávania cien MOST 2016, ktoré udeľuje Rada mládeže Slovenska mladým dobrovoľníkom a organizáciám, ktoré sa venujú mládeži a deťom za ich nezištnú prácu.

Večerom sprevádzala herečka Lujza Schrameková a o hudobný program sa postarala skupina Archívny chlapec.

Ocenených aj nominovaných prijme vo štvrtok (1. 12.) slovenský prezident Andrej Kiska.