Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Cenu Nadácie Tatra banky získali J. Kozuch, M. Haugová aj A. Cséfalvay

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Po druhý raz v histórii ocenenia udelila nadácia aj špeciálnu cenu. Získala ju Gabriela Garlatyová za monografiu Maria Bartuszová.

Bratislava 27. januára (TASR) – Laureátkou 27. ročníka Ceny Nadácie Tatra banky za umenie 2022 sa v kategórii audiovizuálna tvorba stala režisérka, výtvarníčka a animátorka Joanna Kozuch za réžiu animovaného filmu Bolo raz jedno more. Bronzovú sošku Múzy za najvýraznejší umelecký počin udelila nadácia vo štvrtok (26. 1.) v Bratislave aj ďalším tvorcom. Informovala o tom hovorkyňa banky Simona Miklošovičová.

V kategórii divadlo si ocenenie odniesli Valeria Schulczová, Zuzana Fialová, Gabriela Dzuríková, Ivana Kuxová, Jakub Rybárik, Branislav Bystriansky a Darina Abrahámová za spoluautorstvo inscenácie 24 z produkcie Slovenského národného divadla (SND). V kategórii dizajn získal ocenenie Marcel Hulubec W. za odevnú kolekciu Concréte, v kategórii hudba Stanislav Palúch za hudbu k predstaveniu Pašie z produkcie SĽUK-u.

V kategórii literatúra ocenila nadácia Milu Haugovú za básnickú zbierku Z rastlinstva (vydavateľstvo Skalná ruža) a v kategórii výtvarné umenie Andrása Cséfalvaya za výstavu Darwiniana: koncept súťaže v prírode a jeho pôvod v jazyku kapitalizmu (Východoslovenská galéria, Košice).

Po druhý raz v histórii ocenenia udelila nadácia aj špeciálnu cenu. Získala ju Gabriela Garlatyová za monografiu Maria Bartuszová.

Počas slávnostného udeľovania ceny v novozrekonštruovaných priestoroch Slovenskej národnej galérie vyhlásili aj držiteľov ocenenia Mladý tvorca. Získali ho Vera Lacková za réžiu dokumentárneho filmu Ako som sa stala partizánkou a Mária Schumerová, Annamária Janeková, Romana Ondrejkovičová za spoluautorstvo hry a interpretáciu postáv v inscenácii Generácia Z: Krása nevídaná. Ďalej to boli Terézia Denková za koncept, dramaturgiu, vizuálnu komunikáciu alternatívnej galérie Typogaráž, v kategórii hudba Gleb za album Big Boy FM, Nicol Hochholczerová za novelu Táto izba sa nedá zjesť a Denis Kozerawski a Peter Kašpar za dokument/videoinštaláciu Kambium 1492.