Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Cenu Trebbia 2019 za celoživotné dielo získal M. Lapšanský a M. Fiľo

Na snímke je generálny riaditeľ Slovenskej filharmónie (SF) Marian Lapšanský. Foto: TASR Branislav Bibel

Trebbia je európske ocenenie, zrodené v pražskom Kostole sv. Rocha ako prirodzený dejinný priesečník skoro tisícročného duchovného vývoja na tomto mieste.

Bratislava 17. júna (TASR/Teraz.sk) - Osobnosti svetovej, českej a slovenskej umeleckej scény si v nedeľu 16. júna prevzali európsku cenu Trebbia 2019. Benefičný galavečer 18. ročníka Medzinárodnej ceny sa uskutočnil v Španielskej sále Pražského hradu.

Ocenenie sa udeľuje v štyroch kategóriách - za podporu kultúry a umenia, za tvorivú činnosť, za prínos k dialógu národných kultúr a za celoživotné dielo. "V kategórii za celoživotné dielo si toto prestížne ocenenie v nedeľu večer prevzal klavírny virtuóz, pedagóg a manažér, profesor Marian Lapšanský, generálny riaditeľ Slovenskej filharmónie (SF)," TASR o tom informovala Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF.

Druhým oceneným Slovákom je podnikateľ a filantrop Milan Fiľo, ktorý európsku cenu Trebbia 2019 získal v kategórii podpora kultúry a umenia.

„Pochádzam z Heľpy. Život na Horehroní nikdy nebol jednoduchý a to, čo ľuďom pomáhalo prežiť ťažké časy bola vzájomná súdržnosť, pomoc a tiež umenie – hudba, spev, úcta k tradíciám. Toto prostredie ma formovalo, tak som bol vychovaný. K rešpektu k hodnotám a k ľuďom, ktorí ich tvoria,“ povedal po prevzatí ocenenia Milan Fiľo.

Trebbia je európske ocenenie, zrodené v pražskom Kostole sv. Rocha ako prirodzený dejinný priesečník skoro tisícročného duchovného vývoja na tomto mieste. Vzniklo ako výraz uznania a poďakovania umelcom, mecenášom a podnikateľom. Návrhy kandidátov na cenu Trebbia predkladajú Nadačnému fondu Trebbia osobnosti a inštitúcie zo všetkých krajín sveta. Laureátov vyberá Medzinárodný nominačný komitét, ktorý tvoria známe osobnosti zo sveta kultúry, biznisu a politiky. Záštitu nad 18. ročníkom benefičného galavečera prevzali ministri kultúry Českej a Slovenskej republiky - Antonín Staněk a  Ľubica Laššáková.