Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Cenu vojvodu z Edinburghu dostali stredoškoláci z Košického kraja

Odovzdávanie Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburgu vyše 190 mladým ľuďom z Košického samosprávneho kraja (KSK) v Košiciach 22. septembra 2022. Foto: TASR - František Iván

Ocenenie uznáva viac ako 20 zamestnávateľov a pomáha aj pri získaní štipendií či pri prihlasovaní sa na vysoké školy doma i v zahraničí.

Košice 22. septembra (TASR) - Medzinárodnú cenu vojvodu z Edinburghu (DofE) získalo takmer 190 stredoškolákov z Košického kraja. Ocenenie si prevzali vo štvrtok v Košiciach.

Mlady clovek, ktory chce cenu vojvodu z Edinburghu ziskat, musi na sebe vytrvalo pracovat aspon šesť mesiacov a prekonat styri vyzvy - rozvijat svoj talent, sportovat, angazovat sa ako dobrovolnik a na zaver zvladnut dobrodruznu expediciu. Ocenení študenti venovali pomoci vo svojom okolí viac ako 3194 hodín. Čistili okolie, venovali sa seniorom či rovesníkom, pomáhali rôznym neziskovým organizáciám a šírili dobro. O slávnosti informovali komunikačná manažérka programu na Slovensku Simona Lučkaničová a Košický samosprávny kraj (KSK).

Medzi ocenenými je napríklad 16-ročná študentka Terézia Štefanová z Evanjelického gymnázia J. A. Komenského v Košiciach. Celý minulý školský rok pôsobila ako dobrovoľná rovesnícka poradkyňa v linke detskej dôvery Lienka. "Vďaka tejto skúsenosti som si uvedomila, že málokedy na ľuďoch vidieť, čo prežívajú. Teraz sa na to snažím dávať viac pozor. Nehodnotím životy ostatných podľa toho, ako vyzerajú navonok, lebo neviem, ako je to v skutočnosti a v ich vnútri," uviedla.
Odovzdávanie Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburgu vyše 190 mladým ľuďom z Košického samosprávneho kraja (KSK) v Košiciach 22. septembra 2022. Na snímke ocenení pózujú, sprava Norbert Bába a Erik Hadbavný.
Foto: TASR - František Iván


Dobrovoľníctvo okúsila aj 16-ročná Alexandra Hindošová z Gymnázia Šrobárova v Košiciach. Po vypuknutí vojny na Ukrajine pomáhala utečencom na vlakovej stanici zorientovať sa v novom prostredí, nájsť cestu ďalej a možnosti ubytovania. "Vďaka tejto skúsenosti som sa stala empatickejšou. Ľudí utekajúcich pred vojnou mi bolo nesmierne ľúto a nevedela som si predstaviť, že by sme sa my ocitli v takej situácii. Prekvapilo ma, že napriek tomu boli veľmi milí a priateľskí," vraví mladá študentka.

Ocenenie uznáva viac ako 20 zamestnávateľov a pomáha aj pri získaní štipendií či pri prihlasovaní sa na vysoké školy doma i v zahraničí. "Ocenenie DofE je dokazom toho, ze mladí ľudia vedia na sebe makat, nastaviť si ciele a vytrvalo a motivovane pracovat na ich naplneni. Su to cenne charakterove vlastnosti, ktore uznavaju top slovenski zamestnavatelia," skonštatoval riaditeľ DofE na Slovensku Miloš Ondrášik.



Rozvojový program dáva mladým ľuďom vo veku 14 až 24 rokov šancu rozvinúť svoje schopnosti a charakterové vlastnosti, naplniť svoj potenciál a pomôcť im uspieť v živote.