Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Ceny Európskeho týždňa mobility získali školy z celého Slovenska

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Do národnej súťaže o Cenu ETM 2020 sa prihlásilo 25 samospráv a 11 inštitúcií.

Banská Bystrica 19. októbra (TASR) – Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) vyhlásila víťazov Ceny Európskeho týždňa mobility (ETM). Najaktívnejšou samosprávou sa stala mestská časť Bratislavy Ružinov, najoriginálnejšie podujatie zorganizovala Trnavská samospráva. Informovala o tom Iveta Kureková z odboru komunikácie a osvety SAŽP.

Do národnej súťaže o Cenu ETM 2020 sa prihlásilo 25 samospráv a 11 inštitúcií. Porota za najaktívnejšiu samosprávu vybrala Ružinov. Mestská časť sa podľa nej udržateľnej mobilite venuje dlhodobo, pričom sa v oblasti využívania aktívnych foriem dopravy zameriava najmä na osvetu žiakov základných škôl (ZŠ), ich rodičov a zamestnancov. Druhé miesto v kategórii získala Ivanka pri Dunaji, kde sa na jeden deň podarilo pre motorovú dopravu uzatvoriť časť námestia aj ulicu pred ZŠ. Tretie miesto získal Hlohovec, pričom hodnotiaci ocenili najmä príkladné dodržiavanie princípov budovania udržateľnej mestskej mobility.

Cenu za najoriginálnejšie podujatie vyhrala Trnava. Centrum pre deti a rodiny tam pripravilo viac ako dva metre dlhú pečať s tematickými kresbami, ktorou následne na dvore mestského úradu zapečatili auto primátora. Druhé miesto získal Senec za osvetovú akciu mestskej polície na tému bezpečnosti odkladania bicyklov na verejných priestranstvách. Tretie miesto putovalo do Banskej Bystrice za názornú ukážku benefitov, ktoré so sebou prináša kvalitná infraštruktúra pre peších a cyklistov.

V kategórii efektívne trvalé opatrenie zvíťazila rozšírením pešej zóny na Námestí Majstra Pavla Levoča. Druhé miesto si vyslúžila Trnava, ktorá ako jedna z prvých na Slovensku zaviedla požičovňu nákladných bicyklov určených napríklad na bezpečný prevoz detí. Ocenený bol opäť aj Senec, ktorý porotu zaujal zjednosmernením Školskej ulice.

Najoriginálnejšie podujatie spomedzi organizácií a inštitúcií usporiadala Základná škola s materskou školou v obci Selec kde nakrátko zaviedli bodové hodnotenie spôsobu dochádzania. Občianske združenie Okolo Košíc získalo druhé miesto za 23 darovaných bicyklov rodinám, ktoré si ich dovoliť nemôžu. Ocenené bolo aj Centrum voľného času Cvrček v Moldave nad Bodvou za produkciu krátkeho tematického filmu.

„Zamerali sme sa na celkový prínos prihláseného projektu, ako aj potenciál aktivity alebo trvalého opatrenia stať sa nasledovaniahodným a motivujúcim príkladom pre ďalšie mestá, obce a subjekty na Slovensku v oblasti udržateľnej mobility,“ povedal o hodnotení predseda komisie Ján Roháč.