Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Čepčekova novela zákona o štátnej správe v školstve ide do 2. čítania

Martin Čepček, archívne foto. Foto: TASR – Michal Svítok

Čepček predložil aj novelu rokovacieho poriadku NR SR, tá však v pléne neprešla.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Národná rada (NR) SR v utorok posunula do druhého čítania novelu zákona o štátnej správe v školstve. Do parlamentu ju predložil nezaradený poslanec Martin Čepček. Legislatívna úprava má priniesť zmeny smerujúce k lepšej zrozumiteľnosti a prehľadnosti právnej úpravy a vylúčeniu výkladových pochybností. Má ísť o legislatívno-technickú úpravu.

"Doterajšia právna úprava taxatívne vymenúva náležitosti zmluvy o poskytnutí finančných prostriedkov na mzdy a prevádzku na dieťa, žiaka alebo na poslucháča, navrhuje sa pre odstránenie pochybnosti pri výklade zákonného textu týkajúceho sa pripomienok k zmluve o doplnenie o tom, že na poskytovateľov nebudú kladené ďalšie podmienky v snahe podmieniť financovanie," píše sa v dôvodovej správe.

Čepček predložil aj novelu rokovacieho poriadku NR SR, tá však v pléne neprešla. Navrhoval, aby bolo možné zaradiť nový bod programu alebo niektorý vypustiť aj v prípade návrhu aspoň dvoch poslaneckých klubov. Platná legislatíva hovorí o potrebe troch klubov.

Poslanci v utorkovom hlasovaní zároveň odmietli dva legislatívne návrhy, ktoré predložili nezaradení poslanci okolo Štefana Kuffu. Novelou zákona o obecnom zriadení chceli do zákona doplniť výnimky umožňujúce rozdeliť alebo odčleniť obec v prípade, ak sú splnené podmienky na tento krok, aby mohla vzniknúť nová obec aj s menším počtom obyvateľov než 3000. Poslanci neuspeli ani s novelou zákona o ochrane prírody a krajiny.