Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Únia miest: Machinácie verejného obstarávania treba hodnotiť osobitne

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Nadácia Zastavme korupciu v utorok (3. 8.) informovala, že podáva trestné oznámenie pre podozrenia s machináciami pri obstarávaní nájomných bytov.

Bratislava 4. augusta (TASR) – Etiku a morálku je ťažké vymáhať zákonom, buď ju predstavitelia samosprávy a štátu majú, alebo nie, preto je potrebné prípady machinácií pri verejnom obstarávaní výstavby nájomných bytov posudzovať individuálne. Výkonná viceprezidentka Únie miest Slovenska (ÚMS) Jana Červenáková to uviedla v reakcii únie na trestné oznámenie, ktoré podáva Nadácia Zastavme korupciu. Upozornila zároveň na pozadie problému, ktorý predstavuje súčasná legislatíva.

"Využívanie zákonných a procesných medzier pri riešení niektorých problémov v samospráve je často vyvolané prílišnými komplikáciami v štátom nastavených procesoch, ktoré môžu zmariť aj najlepší úmysel a najefektívnejšie riešenie," doplnila. Nemožno podľa nej ignorovať, že zákony týkajúce sa samospráv sa často prijímajú bez zohľadnenia ich názoru, rýchlo a nekvalitne. "Samosprávy potom s prekvapením zisťujú zmeny a ďalšie komplikácie, ktoré musia prekonávať v praxi," dodala. Potvrdila, že ÚMS problematiku pozorne sleduje už od prvých rozhodnutí Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) o udelení pokuty za porušenie zákona o verejnom obstarávaní.

Nadácia Zastavme korupciu v utorok (3. 8.) informovala, že podáva trestné oznámenie pre podozrenia s machináciami pri obstarávaní nájomných bytov. Podkladom na podnet sú zistenia nadácie, podľa ktorých samosprávy v desiatkach prípadov vyhlasovali verejné súťaže s vopred určeným víťazom.

Pri kontrole 39 projektov napríklad vyplynulo, že obce ešte pred vyhláseniami obstarávaní uzatvárali s dohodnutými spoločnosťami nájomné alebo kúpne zmluvy na stavebné pozemky. Ich dispozíciu následne požadovali od uchádzačov v súťaži, preto podmienku dokázali splniť len dohodnuté firmy. Zákazky tiež vyhrávali rovnaké firmy často bez stavebnej alebo developerskej histórie. Nadácia upozorňuje, že obchádzanie zákona potvrdil vo svojich rozhodnutiach aj ÚVO.