Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Červený kríž: Poskytnúť prvú pomoc môže každý bez ohľadu na vek

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Slovenský červený kríž učí, ako poskytnúť prvú pomoc v materských, základných aj stredných školách.

Bratislava 10. septembra (TASR) - Poskytnúť prvú pomoc a zachrániť tak život môže každý, bez ohľadu na vek. Pripomína to Slovenský červený kríž (SČK) pri príležitosti svetového dňa prvej pomoci. Tohtoročnou témou je Celoživotné vzdelávanie v oblasti prvej pomoci.

Tento deň pripadá od roku 2003 každoročne na druhú septembrovú sobotu. "Cieľom tejto iniciatívy je zvýšiť povedomie laickej verejnosti o významnej úlohe prvej pomoci v každodenných a krízových situáciách," ozrejmila Silvia Kostelná zo SČK.

Slovenský červený kríž učí, ako poskytnúť prvú pomoc v materských, základných aj stredných školách. "Mnohí školitelia prvej pomoci SČK sú z radov pedagógov a vyučujú prvú pomoc ako nepovinný predmet na základných a stredných školách," podotkla Kostelná. Dodala, že študenti si vedomosti zopakujú v kurzoch prvej pomoci pri príprave na vodičský preukaz.

Okrem toho realizujú územné spolky SČK výučbu prvej pomoci prostredníctvom osem, 16 a 33-hodinových akreditovaných kurzov. Uskutočňujú sa počas celého roka a sú určené širokej verejnosti. Vedú ich lekári, záchranári a profesionáli z praxe. Viac informácií o kurzoch je dostupných na webe redcross.sk.