Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Česká prezidentská kampaň dorazila aj na Slovensko

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Keďže Česi žijúci na Slovensku voliť môžu iba v budove českej ambasády v Bratislave, na českých prezidentských voľbách na Slovensku sa podľa predpokladov zúčastní iba pár stoviek voličov.

Bratislava 18. novembra (TASR) - V dňoch 11.-12. januára 2013 sa uskutočnia v Českej republike historicky prvé priame voľby hlavy štátu.

Voliť českého prezidenta budú môcť aj občania ČR v zahraničí. Tých, ktorí žijú na Slovensku, môžu prezidentskí kandidáti v súčasnosti osloviť prostredníctvom stránky Českého spolku v Bratislave www.cesi.sk

Krátko po zverejnení oficiálneho zoznamu kandidátov Český spolok v Bratislave ich vyzval, aby sa vyjadrili na tému "Českí krajania na Slovensku – skúsenosti, názory i predsavzatia na pozícii hlavy štátu". Ako prvý na túto výzvu zareagoval senátor Tomio Okamura.

"Je to hrozné, ale o živote Čechov na Slovensku nič neviem. Sľubujem však, že to napravím, či už zvolený budem, alebo nie," prihovoril sa Okamura prostredníctvom stránky Čechom na Slovensku. Pripomenul aj to, že vyrastal v Československu a tak Slovensko stále nedokáže považovať za cudzinu.

Podľa vyjadrenia podpredsedu Českého spolku v Bratislave Jiřího Výborného doteraz sa mohli občania ČR v zahraničí zúčastňovať iba na voľbách do Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR. Výborný odhaduje, že z celkového počtu vyše 30.000 osôb, ktoré sa pri ostatnom sčítaní ľudu v roku 2011 na Slovensku prihlásili k českej a moravskej národnosti, má české občianstvo maximálne štvrtina.

Keďže voliť môžu iba v budove českej ambasády v Bratislave, na českých prezidentských voľbách na Slovensku sa podľa predpokladov zúčastní iba pár stoviek voličov. Podľa Výborného si tí, čo chcú voliť a pochádzajú zo vzdialenejších regiónov Slovenska, radšej naplánujú cestu do ČR. "Samozrejme, ťažko možno predpokladať, že by práve hlasy Čechov na Slovensku výrazne ovplyvnili celkový výsledok," uzavrel Výborný.

O český prezidentský post sa uchádza 11 kandidátov. Okrem známych politikov, ako sú Miloš Zeman, Ján Fischer alebo Karol Schwarzenberg, venujú zahraničné médiá najväčšiu pozornosť výrazne potetovanej tvári doteraz verejne takmer neznámeho umelca a právnika Vladimíra Franza.