Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

České očkovacie certifikáty budú platiť aj na Slovensku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ľudia si príslušné certifikáty budú môcť stiahnuť z webu Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky.

Praha 31. mája (TASR) - České očkovacie certifikáty budú platiť v siedmich krajinách vrátane Slovenska, Poľska či Rakúska. Česká strana však rokuje aj s ďalšími krajinami. S odvolaním sa na pondelňajšie vyhlásenie českého ministra zdravotníctva Adama Vojěcha o tom informovala spravodajská televízia CNN Prima News.

Okrem spomínanej trojice krajín budú certifikáty platiť aj v Nemecku, Maďarsku, Chorvátsku a Slovinsku. ČR s každou z týchto krajín vyrokovala bilaterálnu dohodu.

Ľudia si príslušné certifikáty budú môcť od utorka stiahnuť z webu Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS). Jednotlivé štáty si teraz nastavujú vlastné pravidlá pre dobu platnosti negatívneho testu a potrebného odstupu medzi prvou a druhou, respektíve po druhej dávke protikoronavírusovej vakcíny. Ten sa môže líšiť aj vzhľadom na jednotlivých výrobcov vakcín, uvádza CNN Prima News.

Česká vláda podľa Vojtěcha v súvislosti s očkovacími certifikátmi schválila a odoslala do Poslaneckej snemovni ďalší návrh zákona o ochrane verejného zdravia, keďže k jeho minulej verzii mali poslanci výhrady. "Zadal som, aby bol návrh zúžený len na technické otázky a vydávanie certifikátov tak, aby sme boli v súlade s nariadením EÚ, ktoré má platiť od 1. júla," povedal Vojtěch.

Európsky očkovací digitálny pas, ktorý uľahčí cezhraničné cestovanie v rámci eurobloku, by mal obsahovať informácie o tom, či bola príslušná osoba testovaná na nový koronavírus, či prekonala ochorenie COVID-19, alebo či bola zaočkovaná. Jeho zavedenie sa očakáva od júla tohto roku.

"Cieľom je, aby systém začal fungovať v Európe od 1. júla, ale pripravujeme sa aj na prípadné zdržanie a rokujeme s krajinami, kam Česi radi cestujú na dovolenky," uviedol šéf českej diplomacie Jakub Kulhánek.