Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Česko dočasne obnoví kontroly na štátnych hraniciach so Slovenskom

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Podľa českého premiéra je tento krok dôležitý na zaistenie bezpečnosti občanov ČR. Fiala zároveň zdôraznil, že bezpečnostná situácia v krajine je stabilná.

Praha 27. septembra (TASR) - Česká republika z dôvodu zvýšenej nelegálnej migrácie dočasne obnoví kontroly na štátnych hraniciach so Slovenskom. Opatrenie začne platiť od polnoci zo stredy na štvrtok a bude trvať po nevyhnutne dlhú dobu. Oznámil to v pondelok český premiér Petr Fiala, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Niekoľkokrát som rokoval so slovenským ministrom vnútra a žiadal som slovenskú stranu, aby plnila to, čo vyplýva z medzinárodných zmlúv, to znamená readmisnú dohodu s Českou republikou," priblížil český minister vnútra Vít Rakušan. "Celkom úprimne hovorím, že sme tu tými diplomatickými krokmi nedosiahli také úspechy, ako sme čakali," dodal minister.

Rakušan o obnovení kontrol už podľa svojich vyjadrení informoval slovenského ministra vnútra Romana Mikulca. "Prechod hranice bude umožnený na určených miestach a samozrejme budú uskutočňované bežné kontroly pri prekračovaní štátnej hranice," spresnil Rakušan. Cieľom opatrenia je podľa neho udržať nelegálnu migráciu pod kontrolou.

"To, čo zažívame v tomto roku je bezprecedentná situácia, čo sa ilegálnej migrácie týka," povedal Rakušan s tým, že od začiatku roka 2022 zaistila česká polícia na území ČR 11.000 nelegálnych migrantov. V spojitosti s tým zaznamenali úrady aj zvýšené aktivity organizovaného zločinu, teda prevádzačov.

Nariadenie je v prvej fáze schválené na desať dní. Tento čas chce Česko využiť na "intenzívne rokovanie so slovenskou stranou", potom bude vláda zhodnocovať, ako s opatrením naloží do budúcnosti.

Podľa českého premiéra je tento krok dôležitý na zaistenie bezpečnosti občanov ČR. Fiala zároveň zdôraznil, že bezpečnostná situácia v krajine je stabilná.

Česká polícia bude vykonávať kontroly na 27 hraničných priechodoch so SR


Polícia Českej republiky začne od polnoci zo stredy na štvrtok vykonávať kontroly po celej dĺžke štátnej hranice so Slovenskom, a to na 27 bývalých hraničných priechodoch. Tie zahŕňajú 17 cestných priechodov, sedem železničných a tri riečne. Informovala o tom česká polícia na svojej webstránke.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Ivan Majerský


Na iných miestach, než je 27 uvedených priechodov, nebude možné - až na stanovené výnimky - hranice medzi ČR a SR minimálne po dobu nasledujúcich desiatich dní prekračovať, približuje Polícia ČR. Výnimky budú platiť pre občanov, ktorí pracujú ako poľnohospodári v bezprostrednej blízkosti hraníc a tiež pre lesníkov, poľovníkov a rybárov pri výkone práce v prihraničnej oblasti.

Riaditeľ služby cudzineckej polície Milan Majer uviedol, že polícia ČR od začiatku tohto roka zaistila na území ČR celkovo 11.983 tranzitných nelegálnych migrantov, čo je výrazne viac než v roku 2015, keď v Európe vrcholila migračná kríza. Majer dodal, že zadržaných bolo už 125 prevádzačov migrantov, pričom boli začaté trestné konania v súvislosti so 140 skutkami.

Policajný prezident Martin Vondrášek dodal, že "hroziace ohrozenie vnútornej bezpečnosti Českej republiky vyplýva najmä z činnosti organizovaných medzinárodných skupín prevádzačov".

Polícia spresňuje, že do jednej 12-hodinovej smeny na hraniciach bude zapojených do 500 policajtov a ďalších 60 príslušníkov Colnej správy ČR.

ČR je pritom pre migrantov - vo veľkej väčšine Sýrčanov - najmä tranzitnou, a nie cieľovou krajinou, dodáva polícia odvolávajúc sa aj na dve migračné registračné centrá v mestách Břeclav a Holešov.



(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)