Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Štátny sviatok 28. októbra by bol podľa SNS historická zvrátenosť

Podpredseda SNS Anton Hrnko Foto: TASR/Branislav Račko

Podľa podpredsedu SNS Antona Hrnka sa česko-slovenský štát nestal skutočným domovom slovenského národa. Spájať 28. október so Štefánikovým menom je neúcta k jeho osobnosti, tvrdí Hrnko.

Bratislava 28. októbra (TASR) - Slovenská národná strana opätovne zdôrazňuje, že si váži a ctí slovenskú národnú históriu a dejiny prvej Česko-Slovenskej republiky považuje za významný úsek dejín slovenského národa na ceste k jeho plnej samostatnosti.

"Vyhlásiť však 28. október za štátny sviatok by bola historická zvrátenosť z dvoch dôvodov: Prvým je to, že česko-slovenský štát sa nestal skutočným domovom slovenského národa, práve naopak," vyhlásil pre TASR podpredseda SNS Anton Hrnko.

"České politické elity sa po jeho spoločnom vytvorení správali sebecky, nie podľa dohôd, ktoré so Slovákmi podpísali pred jeho vznikom. Dokonca sa pokúšali Slovákov asimilovať a zo Slovenska si urobiť vnútornú kolóniu," dodal.

Štefánika chceli podľa Hrnka odstaviť z politického života

O tom, že tento štát nebol skutočným domovom slovenského národa, svedčí podľa Hrnka aj to, že dvakrát za svoju krátku históriu zanikol.

"Spájať 28. október so Štefánikovým menom je skutočná neúcta k jeho osobnosti, lebo tí, čo sa po tomto dni dostali k moci v Prahe, okamžite začali so snahami o jeho vyradenie z politického života," tvrdí Hrnko.

Milan Rastislav Štefánik
Foto: TASR/reprofoto


"Dodnes neobjasnená smrť M. R. Štefánika pri Vajnoroch 4. mája 1919 je len smutný záver týchto snáh," konštatuje Hrnko.

"Druhým dôvodom je, že tento dátum stavia Slovákov do polohy pasívnych prijímateľov cudzích rozhodnutí - pravdepodobne tam by ich chcel asi vidieť aj poslanec Ľudovít Kaník. Národný výbor v Prahe nemal žiaden mandát od Slovákov rozhodnúť za nich a Slováci sa pripojili k spoločnému štátu až 30. októbra 1918," uvádza Hrnko. Ak by si Slováci mali pripomínať nejaký deň v súvislosti so vznikom Česko-Slovenskej republiky, tak je to podľa neho práve tento deň. "Lebo práve ním vzali svoj osud do svojich rúk a pretrhali takmer tisícročné väzby s Maďarskom," uzatvára Hrnko.

Kaníkov návrh

Mnohí z vládnej strany Smer-SD sú podľa Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS) naklonení k tomu, aby sa pamätný deň vzniku Československej republiky (28. október) zmenil na štátny sviatok. „Je to však otázka politickej vôle a pokiaľ v Smere nebude, za návrh nezahlasuje nik. V strane sú disciplinovaní,“ povedal 27. októbra pre TASR Kaník, ktorý zmenu navrhuje.

Ilustračné foto. Predseda poslaneckého klubu opozičnej SDKÚ- DS Ľudovít Kaník
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Nový štátny sviatok má niesť názov Deň úcty k dielu M.R. Štefánika – vznik samostatného česko-slovenského štátu. Kaník chce, aby sa pri vzniku ČSR poukázalo aj na Štefánika, pretože mal na tom podiel.

Zmenu chce Kaník dosiahnuť novelou zákona o štátnych sviatkoch, o ktorej parlament rokuje práve dnes.