Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Český internetový seriál #martyisdead zabojuje o cenu Emmy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Témou minisérie je problematika kyberšikany.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Internetový thriller #martyisdead je historicky prvým českým seriálom, ktorý môže získať televízne ocenenie Emmy. V rámci medzinárodných cien Emmy, ktoré vyhlasuje Medzinárodná akadémia televíznych umení a vied, súťaží v kategórií krátkych seriálov. Slávnostné vyhlásenie víťazov 48. ročníka International Emmy Awards sa uskutoční v pondelok z New Yorku po prvý raz v online verzii. TASR o tom informovala PR manažérka Perla Žinčíková.

Témou minisérie #martyisdead, nominovanej v kategórii krátkych seriálov, je problematika kyberšikany. Pätnásťročný Martin alias Marty mal celý život pred sebou, teraz je mŕtvy. Zostala po ňom len séria mrazivých videí, ktoré nakrúcal krátko pred svojou smrťou a ktoré zachovali spomienky na situácie, na ktoré by radšej každý zabudol. Smútiaci otec skladá dohromady čriepky Martyho online života, aby odhalil okolnosti jeho tragického konca.

Internetový thriller má osem dielov a je inšpirovaný skutočnými prípadmi kyberšikany. Seriál vznikol v koprodukcii spoločností Bionaut, Mall.tv, CZ.NIC a v spolupráci s projektom Bezpečne ne nete. Premiéru mal 20. októbra 2019 na Mall.tv. V réžii Pavla Soukupa v ňom účinkujú Jakub Nemčok (Marty), Petra Bučková (Alena Biedermanová), Jan Grundman (Petr Biederman), Sára Korbelová (Kristýna), Matěj Havelka (Kryštof), Andrej Polák (učiteľ). Pod scenár sa podpísali Jaroslav T. Miška a Jan Stehlík.

"Máme obrovskú radosť. Ide o výber z tisícky svetových seriálov, preto už nominácia je veľmi prestížna. Sme radi, že po úspechu v Čechách a na Slovensku sa darí seriálu i v zahraničí," hovoria producenti Vratislav Šlajer a Jakub Košťál. "Správa o nominácii na Emmy nás navyše zastihla v okamihu, keď pripravujeme pokračovanie," dopĺňa režisér Pavel Soukup.

Pokračovanie seriálu pod názvom #annaismissing sa má v kinách a v internetovej televízii objaviť v marci 2021.