Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SLEDUJEME: Cestári varujú pred poľadovicou a zľadovateným snehom

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dušan Hein

S čerstvým, kašovitým či utlačeným snehom je potrebné rátať vo viacerých oblastiach Slovenska. Svoje fotografie nám môžete posielať na našu mailovú adresu.

Bratislava 15. decembra (TASR/Teraz.sk) - Na ceste I. triedy v úseku medzi Mokrancami a Šacou je poľadovica. Rovnako si na zľadovatené úseky musia dať pozor šoféri na cestách III. triedy v okrese Rajec. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na webe Zjazdnost.sk.

"Zľadovatený sneh do 2 cm je na ceste medzi Skalkou a Kremnicou, takisto na cestách III. tried v okrese Žarnovica a v oblasti Makova a Čadce," dodáva SSC.

S čerstvým, kašovitým či utlačeným snehom je potrebné rátať aj na cestách nižších tried v hornatejších oblastiach Slovenska; snehová vrstva do 1-2 cm je tiež na horských priechodoch Podspády, Vrchslatina, Huty, Havran, Skýcov Herlianske Sedlo, Besník a Čertovica.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu pred snežením v Bratislave. Do sobotňajšieho poludnia môže v hlavnom meste napadnúť 5 cm snehu. Poveternostné podmienky ráno skomplikovali premávku autobusovej linky č. 44 na Kolibu, ktorá dočasne nepremávala.

V najvyšších polohách hôr prevláda mierna lavínová hrozba



V najvyšších polohách Vysokých, Západných Tatier a Malej Fatry prevláda mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V nižších a stredných polohách a v ostatných pohoriach je malá lavínová hrozba, prvý stupeň.

Podľa Filipa Kyzeka zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) je lavínové nebezpečenstvo veľmi lokálne. "Uvoľnenie lavín je možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení na ojedinelých plochách vo veľmi strmom teréne uvedených orientácií," uviedol.

V sobotu ráno bolo na horách zamračené a na mnohých miestach hmlisto. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus 13 do mínus šiestich stupňov Celzia. "Za uplynulých 24 hodín nový sneh nepripadol, no počas poslednej periódy sneženia pripadlo na horách 25 až 65 centimetrov nového snehu, zväčša na trávnatý alebo skalnatý podklad," uzavrel Kyzek.

Polícia upozorňuje na husté sneženie v Trnavskom kraji



Polícia v Trnavskom kraji upozorňuje vodičov na husté sneženie. TASR informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trnave.

Polícia žiada všetkých vodičov, aby poveternostným podmienkam prispôsobili rýchlosť jazdy, ako aj svoje schopnosti, a tak prispeli k plynulosti a bezpečnosti v cestnej premávke.

V Lamači je obmedzená premávka MHD, problémy spôsobuje sneženie



Sneženie v hlavnom meste komplikuje mestskú hromadnú dopravu. Problém hlási Dopravný podnik Bratislava (DPB) z Lamača, kde je obmedzená doprava liniek 23, 123, 30 a 63.

"Z dôvodu nepriaznivých poveternostných podmienok tieto linky momentálne nepremávajú cez ulicu Podháj v smere do Lamača. Linky sa otáčajú na kruhovej križovatke na Hodonínskej," informovala hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe upozorňuje na sneženie v hlavnom meste, vydal v tejto súvislosti výstrahu s platnosťou do 12.00 h.

Husté sneženie hlásia aj z Trnavského kraja. Podľa webu Slovenskej správy ciest (SSC) zjazdnost.sk sú zasnežené cesty aj na viacerých úsekoch na juhu Nitrianskeho a Banskobystrického kraja.