Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Cestári začali opravu cesty medzi Tisovcom a sedlom Zbojská

Foto: OPD

Doprava na ceste I. triedy číslo 72. je obmedzená, Slovenská správa ciest začala rekonštrukciu cesty medzi Tisovcom a sedlom Zbojská.

Tisovec 16. júla (OTS) - Ako TASR informoval primátor Tisovca Peter Mináč, práce budú trvať dva roky, cestu však úplne uzatvárať nebudú.

Vyše štvorkilometrový úsek medzi Tisovcom a sedlom Zbojská nevyhovoval normám pre cestu I. triedy tak pre jej šírku, ako aj pre smerovanie. Cesta vedie náročným horským terénom cez Muránsku planinu. "Rekonštrukcia nadväzuje na rozhodnutie výjazdového zasadania vlády SR v Brezne z roku 2006. Samotný projekt sa pripravoval približne šesť rokov. Snažili sme sa ho pripraviť tak, aby čo najmenej zasahoval do okolitej prírody a aby sa komunikácia dostala čo najviac do režimu cesty prvej triedy. Pri rekonštrukcii sme museli prijať viacero ústupkov. Museli sme sa dohodnúť aj s občianskym združením Zubačka, nakoľko rekonštrukcia cesty si vyžiada úpravu železničnej trate. Pôvodne plány počítali s úplným odstavením cesty, to by však mimoriadne skomplikovalo situáciu podnikateľom v regióne. Nasledujúce dva roky budú musieť byť vodiči trpezliví a ešte tolerantnejší ako doteraz," povedal Mináč.

Podľa cestárov patrí súčasná rekonštrukcia k najzložitejším, aké v okrese Rimavská Sobota robili. Podľa zmluvy bude oprava stáť takmer 16,5 milióna eur. Práce budú spolufinancované z prostriedkov Európskej únie cez Operačný program Doprava. "Cesta medzi Breznom a Tisovcom je momentálne jediným možným prepojením medzi severnou a juhovýchodnou časťou Banskobystrického samosprávneho kraja. Do Banskej Bystrice by napríklad naši obyvatelia museli cestovať buď cez Rimavskú Sobotu, Lučenec a Zvolen, alebo cez Muráň, Červenú Skalu a Brezno. Akékoľvek doterajšie zámery podnikateľov v našom meste boli podmienené dopravným spojením. Predpokladám, že po celkovej rekonštrukcii cesty to v našom meste prinesie skvalitnenie cestovného ruchu, ale aj podnikateľského prostredia, čo bude mať do budúcna za následok aj zníženie nezamestnanosti," doplnil primátor Tisovca.