Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Cez aplikáciu NKÚ si môžu občania preveriť, ako hospodári ich obec

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Novinkou MuMAP-u je vytvorenie mapky s prehľadom príjemcov poskytnutých peňazí z projektov Prvej pomoci počas pandémie COVID-19.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Cez bezplatnú aplikáciu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR si môžu občania pred voľbami preveriť, ako hospodári ich obec či mesto s verejnými prostriedkami. Aplikácia MuMAP (Municipalities on Map) dáva do pozornosti aj čerpanie fondov Európskej únie či nedostatky, na ktoré prišli miestni kontrolóri. TASR o tom informovala hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

"Záujem ľudí a ich citlivosť na spravovanie vecí verejných sa prirodzene zvyšuje s blížiacim sa termínom volieb. Je našou povinnosťou prispievať k lepšej informovanosti o správe verejných financií a hospodárení s nimi,"
vysvetlil podpredseda NKÚ Jaroslav Ivančo.

Na stránke mumap.nkusr.sk sú na jednom mieste zhrnuté dáta o príjmoch a výdavkoch 2924 samospráv, ako aj informácie, koľko peňazí bolo obci poskytnutých a následne ňou čerpaných z fondov EÚ. "Nájdu tam aj výsledky kontrol realizovaných od roku 2012 s viac ako 18.000 zisteniami, na ktoré upozornili kontrolóri NKÚ," priblížila Bolech Dobáková. Cez pár klikov si dokážu občania už druhý rok urobiť obraz o finančnej kondícii a o spravovaní peňazí samosprávy, v ktorej žijú či pracujú.

Novinkou MuMAP-u je vytvorenie mapky s prehľadom príjemcov poskytnutých peňazí z projektov Prvej pomoci počas pandémie COVID-19. "Dáta o kontrolách a vecných zisteniach dopĺňa kontrolný úrad priebežne, spravidla vždy po uzavretí kontroly alebo po prijatí opatrení jednotlivými subjektmi," doplnila hovorkyňa.