Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Charitatívnu zbierku Domov pre Ukrajinu spojili s predstavením

Na snímke utečenkyňa z Ukrajiny so svojou mačkou v záchytnom stanovom tábore na slovenskej strane na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom 1. marca 2022. Foto: TASR - Roman Hanc

Organizátori zbierky garantujú, že dary budú najneskôr do troch dní odovzdané do rúk tých, ktorí to skutočne potrebujú.

Bratislava 2. marca (TASR) - Divadlo Nová scéna (DNS) a Slovenská humanitná rada organizujú v utorok 8. marca v bratislavskej Starej tržnici charitatívnu zbierku a divadelné predstavenie Domov (kde je ten tvoj?). Projekt, na ktorom spolupracovali viaceré organizácie a samosprávy, pomôže ľuďom utekajúcim pred vojnou z Ukrajiny. "Po celý deň od 9.00 do 19.00 h môžu obyvatelia Bratislavy prinášať materiálnu pomoc určenú predovšetkým najzraniteľnejším osobám - matkám s malými deťmi," pre TASR uviedla PR manažérka DNS Zuzana Šebestová.

"Kríza, ktorá momentálne je, bude dlhodobým procesom a bude naďalej potrebné starať sa o základné potreby ľudí z Ukrajiny, ktorí zostanú na Slovensku," hovorí prezident Slovenskej humanitnej rady Peter Devínsky. "Budeme vďační za všetok materiál, ktorý obyvatelia Bratislavy do Starej tržnice donesú," dodáva s tým, že momentálne sú potrebné najmä hygienické a dezinfekčné potreby, plienky, prenosné detské postieľky, detské fľaše, cumlíky, variče na mlieko pre deti, kaše a mlieka pre deti, trvanlivé potraviny.

Organizátori zbierky garantujú, že dary budú najneskôr do troch dní odovzdané do rúk tých, ktorí to skutočne potrebujú.

Zbierku podporia a osobne sa na nej zúčastnia umelci nielen z DNS. Darcovia, ktorí prispejú do zbierky, dostanú aj pozvanie na večerné predstavenie DOMOV (kde je ten tvoj?). Inscenácia mala na Novej scéne premiéru pred necelými štyrmi rokmi, bola reakciou na utečeneckú krízu, ktorá od roku 2015 zasiahla svet. "Vznikla dramatizáciou knižky dánskej spisovateľky Janne Tellerovej Vojna – predstav si, že by bola tu a zobrazuje, čím všetkým si prechádzajú ľudia, ktorí sú pre vojnový konflikt nútení opustiť svoje domovy a utiecť do inej krajiny, inej kultúry," priblížila Šebestová inscenáciu, v ktorej účinkujú Dávid Hartl a Michal Candrák v réžii Svetozára Sprušanského.

Po predstavení bude nasledovať beseda s pracovníkmi Slovenskej humanitnej rady a Migračného úradu MV SR o ich bezprostredných skúsenostiach so situáciou na východnej hranici Slovenska a o konkrétnej pomoci utečencom.