Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

S. Chelemendik: Hlavnou stratégiou Slovenska by mala byť neutralita

Sergej Chelemendik Foto: TASR/Tomáš Halász

TASR prináša rozhovor so Sergejom Chelemendikom.

Bratislava 13. mája (TASR) - Lídrom kandidačnej listiny strany Národ a Spravodlivosť (NaS) je bývalý poslanec Národnej rady SR Sergej Chelemendik. Nominovalo ho hnutie Dobrá sila, ktoré v marci 2014 podpísalo s NaS dohodu o spoločnej kandidatúre. Rozhovor so Sergejom Chelemendikom je súčasťou projektu, v ktorom TASR predstavuje lídrov kandidátok pre voľby do Európskeho parlamentu.


Na kandidačnej listine NaS figurujete za združenie Dobrá sila. Čo je cieľom tohto združenia a prečo sa v týchto voľbách spojilo s NaS? Plánujete hnutie Dobrá sila zaregistrovať ako politický subjekt?

Občianske združenie Dobrá sila vzniklo ako reakcia na širokú verejnú podporu uverejnenia manifestu hnutia a jeho politického programu. Cieľom združenia je pomôcť pri formovaní nového prúdu politického myslenia na Slovensku, ako aj príprava na vytvorenie nového politického subjektu. Dohoda o spoločnej kandidatúre so stranou Národ a Spravodlivosť bola podpísaná v marci. Konštatovala sa v nej blízkosť programov formujúceho sa hnutia Dobrá sila a strany Národ a Spravodlivosť a rozhodnutie spoločne sa zúčastniť na voľbách do europarlamentu. V danom momente prípravný výbor hnutia zozbieral viac než 6000 podpisov, po voľbách do europarlamentu sa bude v zbieraní podpisov pokračovať, uskutoční sa zakladajúci snem, bude prijatý program a hnutie Dobrá sila bude zaregistrované ako nový politický subjekt.

Plánujete po voľbách ďalšiu spoluprácu s NaS?

Na základe dohody otázka o ďalšej spolupráci sa bude skúmať po registrácii hnutia Dobrá sila ako politického subjektu. Národ a Spravodlivosť podporuje kľúčové východiská nášho politického programu – nevyhnutnosť silného suverénneho štátu, bez ktorého problémy Slovenska nemôžu byť zásadne vyriešené, ako aj neutralita Slovenska ako hlavná stratégia národa a štátu v období eskalácie vojen a konfliktov, ktoré sa začali v Európe a vo svete. Dňa 9. mája 2014 bola na Slavíne prijatá spoločná deklarácia – Neutrálne Slovensko – mier pre nás a pre naše deti. Pre hnutie je zásadné to, že Národ a Spravodlivosť dôsledne vystupuje proti zaťahovaniu Slovákov do bratovražedných vojen, je za dobré priateľské vzťahy s Ruskom.

Aké je hlavné heslo vašej kampane a akými prostriedkami chcete osloviť voličov?

Dobrá sila
Foto: chelemendik.sk
Naše heslá Dobrá sila – neutrálne Slovensko a Dobrá sila – jednotní Slovania formulujú hlavný cieľ našej kampane – aby sa téma neutrality a téma politického zjednotenia Slovanov stala aktuálna pre slovenskú politiku. Tento cieľ bude dosiahnutý. Obraciame sa na voličov prostredníctvom autorských médií sústredených okolo portálu chelemendik.sk, prostredníctvom bilbordov, televíznych šotov a najmä prostredníctvom bezplatných novín Dobrá sila, v ktorých sú uverejnené všetky naše programové texty. Noviny rozširujú naši aktivisti v tlačenej a elektronickej podobe. Reakcia na ne je veľmi pozitívna, takže už dnes môžem povedať, že noviny Dobrá sila budú pokračovať ako pravidelné vydanie aj po voľbách. Samozrejme, konajú sa stretnutia našich kandidátov s voličmi, ktoré sa nakrúcajú na video a sú prístupné na našom portáli, na sociálnych sieťach Facebook a Youtube.

Aký program by ste presadzovali v prípade zvolenia do Európskeho parlamentu?

V prvom rade sme sa pripojili k tým silám európskej politiky, ktoré otvorene vystupujú za Európu suverénnych národov a štátov a proti zaťahovaniu Európy do vojny proti Rusku. Podľa odhadov sociológov tieto sily získajú v novom Európskom parlamente nie menej ako tretinu hlasov. Napríklad Národný front vo Francúzsku bude pravdepodobne víťazom týchto volieb. Jeho líderka Marine Le Pen v exkluzívnom rozhovore pre náš portál ako prvá z európskych politikov vyhlásila za stratégiu vystúpenie Francúzska z NATO. Zároveň budeme vystupovať ako iniciátori vytvorenia politického zoskupenia slovanských politikov v Európskom parlamente, lebo si myslíme, že postavenie Slovanov v Európe je v súčasnosti ponižujúce a nespravodlivé. Slovanov oklamali v dejinách nie prvý raz. Po odchode sovietskych vojsk im bola sľúbená neutralita, bola sľúbená prosperita v rámci EÚ. Namiesto toho všetkého ich systémovo vydrancovali, väčšina obyvateľov slovanských štátov EÚ žije čoraz chudobnejšie. V súčasnosti je však najdôležitejšie to, že zo Slovanov sa chystajú robiť potravu pre delá pre veľkú vojnu proti Rusku.

Ako vnímate perspektívu ďalšieho rozširovania EÚ?

Otázka stojí inak. Či dokáže Európska únia, vytvorená v minulosti s cieľom odvrátiť vojnu v Európe, stať sa silou, ktorá zastaví eskaláciu vojen a konfliktov. Na to sa v európskej politike musia objaviť noví ľudia a nové idey. Tieto nové sily buď zmenia EÚ k lepšiemu, alebo je EÚ odsúdená na rozpad. Rozširovanie EÚ je dnes málo pravdepodobné, ako nová obeť globalizmu bola vybraná Ukrajina, plán však nevyšiel. Preto na Ukrajine došlo k otvorenému fašistickému puču. Fašistický prevrat na Ukrajine sa začal s heslami o vstupe Ukrajiny do Európy, na ktoré si už dnes nikto nespomenie. Zato je tu nový slogan ozbrojených fašistov Pravého sektora, ktorý reálne kontrolujú situáciu a dočasnú vládu v Kyjeve – smrť Moskaľam, teda smrť Rusom. Nie je to iba heslo – začala sa masová likvidácia civilného obyvateľstva, genocída, o ktorej Západ mlčí, rovnako ako mlčal v čase vzostupu Hitlera. Junta, ktorá dnes v Kyjeve vládne, sa stala bábkou v cudzích rukách a vedie Ukrajinu do vojny s Ruskom.

Prišiel čas na zjednotenie Slovanov


Ste známy slovanofil. Môžu slovanské národy zohrať v EÚ nejakú špecifickú úlohu, alebo sú to rovnaké členské štáty ako všetky ostatné?

Iba politicky zjednotené slovanské národy v Európe môžu odvrátiť veľkú vojnu. Je to ich historická misia a v súčasnosti je ešte reálna. Slovanov je v Európe viac než 300 miliónov, spolu so Slovanmi Ruska, Bieloruska a Ukrajiny sú väčšina. Historická pravda spočíva v tom, že Slovania si naozaj spomenú na slovanstvo vtedy, keď sa začínajú vojny a teraz prišiel práve taký čas.

Aké hrozby táto kríza prináša pre EÚ a špeciálne pre Slovensko?

Hlavnou hrozbou pre Slovensko je stať sa terčom útoku z rôznych strán. Slovensko je už dnes v epicentre plynovej vojny, o ktorej slovenské médiá prakticky nič nepíšu. Medzičasom možný budúci ukrajinský prezident Porošenko vyhlasuje – citujem: "Slovenský reverz umožňuje Ukrajine zaobísť sa bez ruského plynu!" Toto pre Slovensko zlovestné vyhlásenie je lživé a absurdné. Porošenko je bábkou v rukách USA, ktoré sa snažia odrezať celú Európu od ruského plynu, pričom iný plyn pre Európu sa v takom množstve nemá odkiaľ vziať. Je to ekonomická a politická bomba, ktorá sa kladie pod celú Európu, ale Slovensko môže byť prvou obeťou jej výbuchu.

Aké východiská z tejto krízy budete presadzovať?

Východisko je jedno – konsolidácia úsilia zdravo rozmýšľajúcich európskych politikov proti vojne, spolupráca s Ruskom, proti ktorému sa táto vojna pripravuje, politická jednota Slovanov ako nový a rozhodujúci faktor mieru.