Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Blahová o odobratom Marcovi: Postup úradníkov v škole bol gestapácky

Poslankyne vľavo Natália Blahová (SaS), uprostred Erika Jurinová (OĽaNO-NOVA) a vpravo Lucia Nicholsonová (SaS) počas tlačovej konferencie na tému Bolo bezbranné dieťa odobrané nezákonným spôsobom? Zvoláme mimoriadny výbor, 18. mája 2016 v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Kauzou sa má zaoberať aj mimoriadny výbor Národnej rady SR.

Bratislava 18. mája (TASR) - Prípadom chlapca Marca (7), ktorého zo základnej školy v obci Brehy odniesol vyšší súdny úradník, sa má zaoberať mimoriadny Výbor NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny. Jeho zvolanie dnes avizovali šéfka výboru Erika Jurinová (OĽaNO-NOVA) a jeho členky Natália Blahová (SaS) a Martina Šimkovičová (Sme rodina). Úradník konal na základe rozhodnutia súdu, ktorý chlapca prisúdil matke. Dovtedy sa o neho starala babka.

Výbor má podľa poslankýň preskúmať, či bolo dieťa odobrané zákonným spôsobom. Opozícia naň pozýva ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú (Most-Híd) a ministra práce Jána Richtera (Smer-SD). "Mali by vysvetliť konanie úradníkov a povedať, ako to budú riešiť. Je evidentné, že takéto prípady nie sú jednorazové, ale opakujú sa často," povedala Jurinová na tlačovej konferencii s presvedčením, že záujem dieťaťa, ktoré žilo v prospešnom prostredí, musí byť prvoradý.



Podľa Blahovej bol postup úradníkov v škole gestapácky. "Kde bolo právo dieťaťa byť vypočuté? Úrady sa majú pýtať dieťaťa na jeho názory, lebo dieťa môže rozhodovať o svojom živote," odkázala s tým, že došlo nielen k porušeniu zákona, ale aj práv dieťaťa. Blahová tiež prosí o vyšetrenie prípadu aj verejnú ochrankyňu práv Janu Dubovcovú. Zároveň podáva podnet na ministerstvá práce a spravodlivosti, ktoré by mali prešetriť postup kolíznej opatrovníčky a vyššieho súdneho úradníka.

Podpredsedníčka NR SR Lucia Nicholsonová (SaS) je presvedčená, že v prípade mala okamžite konať aj ombudsmanka pre deti Viera Tomanová. "Do piatich minút mala mať tlačovku a mala povedať, čo ide urobiť," odkázala Nicholsonová.



Blogerka Monika Kozelová, ktorá na prípad upozornila, uviedla, že podľa jej mienky nešlo o štandardný úradný výkon rozhodnutia. "Bolo to nezmyslené a neprijateľné. Je najvyšší čas, aby sa prestali diať takéto prípady," deklarovala s tým, že na prípade pracuje celý tím advokátov, ktorí robia, čo sa dá. Kde chlapec aktuálne je, nie je jasné. Spomína sa Švajčiarsko a Česká republika.

Denník N informoval, že prípadom sa už zaoberá Generálna prokuratúra SR. "Prvý námestník generálneho prokurátora René Vanek, vydal pokyn krajskému prokurátorovi v Banskej Bystrici, a to okamžite preskúmať túto vec na trestnom aj na netrestnom úseku a prijať prípadné opatrenia," uviedla dnes hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová.

Podľa denníka najskôr stará mama požiadala súd o zverenie malého chlapca a okresný súd jej ho dočasne aj zveril. Krajský súd však predbežné opatrenie zrušil s odôvodnením, že matka má na syna väčšie právo ako stará matka. Matka následne požiadala súd o výkon rozhodnutia, teda odňatie Marca starej mame.

L. ŽITŇANSKÁ: Očakávam vyvodenie zodpovednosti

Odňatie dieťaťa súdnym úradníkom pred očami spolužiakov a učiteľky, ktoré sa udialo minulý týždeň v obci Brehy, je neakceptovateľné. Na sociálnej sieti to uviedla ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

"Jedna vec je súdne rozhodnutie, druhá vec je jeho výkon a ten v žiadnom prípade nesmie byť realizovaný bez empatie k dieťaťu. Očakávam, že predseda súdu vyvodí zodpovednosť," napísala ministerka. Tento prípad vníma tiež ako signál, že je nevyhnutné dovzdelať súdny personál pre takéto extrémne citlivé výkony. "Ministerstvo spravodlivosti je pre to pripravené urobiť maximum," dodala.