Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

CHMELÁR: Keď nejde do Moskvy Kiska, mal by Fico. HRABKO by však nešiel

Chmelár a Hrabko v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Podľa CHMELÁRA nie sú oslavy víťazstva nad fašizmom v Moskve časom na politikárčenie a aspoň premiér by sa mal ukázať ako štátnik. HRABKO by však na vojenskú prehliadku v dnešnej atmosfére nešiel.

Bratislava 24. marca (Teraz.sk) – Rektor Akadémie médií Eduard Chmelár považuje za správne, aby na oslavy Dňa víťazstva nad fašizmom 9. mája do Moskvy odcestoval aj slovenský premiér Robert Fico. „V situácii keď odmietne ísť na oslavy prezident Andrej Kiska by sa mal niekto správať ako štátnik,“ povedal v diskusnej relácii na TABLET.TV.

Tieto oslavy sú podľa neho najväčším ruským sviatkom a je logické, že im záleží na účasti zahraničných hostí. „Uctenie si pamiatky obetí 2. svetovej vojny nie je vhodná príležitosť na politikárčenie a na často aj oprávnené výhrady voči ruskej zahraničnej politike,“ vyhlásil Chmelár.

„Prezident Andrej Kiska aj šéf zahraničného výboru parlamentu František Šebej sa pokúšajú slovenskej verejnosti vnútiť predstavu, že ústredným bodom prítomnosti v Moskve je prehliadka ruskej vojenskej sily. To je až vulgarizácia týchto osláv,“ dodal.

Publicista Juraj Hrabko nesúhlasí s názorom, že sa tieto oslavy a špeciálne pripravovaná vojenská prehliadka dajú vnímať oddelene od celkovej politickej situácie. „Prehliadka akejkoľvek armády je istým spôsobom demonštráciou sily. Niet žiadnych pochybností o tom, že Rusko anektovalo Krym,“ upozornil.

„Ak by som ja dostal pozvánku na vojenskú prehliadku do Moskvy, tiež by som nešiel. Ale myslím si, že premiéra Roberta Fica tam uvidíme. Ak ruský minister zahraničných vecí vydal prostredníctvom agentúry TASS vyhlásenie, že očakáva českého prezidenta, slovenského predsedu vlády, gréckeho premiéra a prezidenta Cypru, určite ich nemenoval náhodou. Ak povedal, že očakáva, tak je takmer isté, že premiér Fico tam pôjde,“ zdôraznil Hrabko.




Chmelár reagoval slovami, že podľa jeho informácií prezident Kiska pôvodne plánoval ísť na oslavy víťazstva nad fašizmom do ukrajinského Kyjeva a k zmene rozhodnutia ho primäla až iniciatíva občanov, ktorí si želali jeho účasť v Rusku. „Považujem to za veľmi dobré. Ísť na oslavy dňa víťazstva nad fašizmom do krajiny, ktorá nemá jasno v tom, či bol Bandera zločinec alebo hrdina, to považujem za nevhodné,“ dodal.

Hrabko s ním v tejto otázke nesúhlasil. „Keď vychádzam z verejných informácií, bola tu iniciatíva, aby prezident Kiska išiel do Kyjeva a druhá, aby išiel na oslavy do Moskvy. Zvíťazilo Slovensko. Andrej Kiska sa už dávnejšie rozhodol, že ostane na Slovensku, je o tom veľa indícií. Ale nebyť oznámenia ruského ministra zahraničných vecí Lavrova, by možno prezident Kiska dodnes nepovedal, že nepôjde na oslavy,“ povedal Hrabko.

Hrabko aj Chmelár však ocenili rozhodnutie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej ísť na oslavy do Moskvy, aj keď nie na vojenskú prehliadku 9. mája, ale až 10. mája na kladenie vencov.

Obaja analytici sa venovali aj šanciam slovenských politikov, Miroslava Lajčáka a Jána Kubiša získať post generálneho tajomníka OSN a konzekvenciám nedávneho rozhodnutia ústavného súdu, podľa ktorého prezident Andrej Kiska nevymenovaním troch ústavných sudcov poručil ich práva.