Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

CHMELÁR: Tento štát ovláda päť veľkopodnikateľov. SEN to chce zmeniť

E.Chmelár v TABLET.TV rozpráva o hnutí SEN. Foto: TABLET.TV

Mená protagonistov zverejní SEN v septembri, už dnes sa angažuje bývalý poradca Milana Ftáčnika Michal Feik a enviromentalista Alexander Ač.

Bratislava 28. júla (Teraz.sk) - Hnutie Solidarita, ekológia, nenásilie (SEN), na registráciu ktorého začali aktivisti zbierať podpisy 17. júla, bude spájať myšlienky demokratickej ľavice, zelenej politiky a mierového hnutia. Jeho ambíciou je okrem iného obmedzenie moci oligarchie. "Tento štát ovláda päť veľkopodnikateľov a dve finančné skupiny," povedal pre TABLET.TV predseda petičného výboru hnutia SEN Eduard Chmelár.

"Sám ideu spájania ľavicových, zelených a mierových síl nosím v hlave už veľmi dlho. Vidím tam prirodzené programové spojivá," dodal. Medzi organizátormi nového hnutia figuruje meno bývalého poradcu Milana Ftáčnika, Michala Feika, "zelenú" líniu zastupuje Alexander Ač. Jedným z cieľov hnutia je presadiť ústavný zákon, ktorý by zakazoval privatizáciu prírodných zdrojov.

Chmelár však avizuje ďalšie osobnosti, zverejnené by mali byť v septembri. "Mená sú pripravené a budú medzi nimi aj prekvapenia," povedal.

150732-001-049_POLIT_TaT_20150727 by terazmedia

Hnutie má podľa neho ambíciu dostať sa do Národnej rady (NR) SR už v jarných parlamentných voľbách, kandidovať chce samostatne. "Čas je šibeničný. Ale ako príklad by som uviedol slovinského premiéra, ktorý si založil stranu tri mesiace pred voľbami," naznačuje Chmelár.

"Milo ma prekvapila podpora zdola. Dlhé mesiace ma mnoho ľudí vyzývalo, aby som vstúpil do politiky. Hovoria, že nemajú koho voliť. Očakávania sú obrovské, moji ľudia nestačia spracovávať ponuky dobrovoľníkov, ktorí sa chcú zapojiť," tvrdí.

Chmelár si stojí aj za názvom hnutia, aj keď môže na niekoho pôsobiť nerealisticky. "Rátal som s tým, že sa z toho mnohí budú vysmievať. SEN je vízia, projekt, ktorý môže vyzerať neuskutočniteľne. Ale ak ho na začiatku máte, môžete ho začať pretavovať do reálnych kontúr," povedal. Dodal, že aj štúrovci, či DAV-isti mali na začiatku len svoju predstavu, aj keď bola omnoho komplexnejšia, ako majú podľa Chmelára dnešní slovenskí politici.

"Súčasná politika je bez vášne, bez skutočného záujmu o Slovensko, len ako čosi vykšeftovať, s kýmsi vybabrať a podobne," poznamenal. "Podstata moci dnes nie je vo volených orgánoch a politici sú len niečo ako najatí vyjednávači s verejnosťou," tvrdí Chmelár.

Predvolebnú kampaň chce SEN financovať prostredníctvom transparentného účtu. "Potrebujete zmeniť veľa vecí, na prvom mieste financovanie. Ja nepochybujem, že mnohí politici mali na začiatku dobré úmysly, ale nechali sa tak kúpiť a omotať tými krvilačnými šelmami, že sa z toho už tak ľahko nevymotajú a budú musieť vracať," podčiarkol Chmelár.

Ak by SEN postúpil do parlamentu, chcel by skôr ako so stranami začať dialóg s jednotlivými poslancami, ktorí by boli ochotní podporiť ich myšlienky boja proti korupcii a oligarchii.

"Od začiatku koncipujeme projekt hnutia SEN tak, že je čímsi viac, ako politickou stranou. Nie je to biznis strana, ktorá by mala jedného silného sponzora, ale myšlienka zapálených ľudí, ktorí chcú ukázať, že politika môže byť iná," uzavrel Chmelár.