Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

PS: Slovensko musí čo najskôr zaviesť povinné očkovanie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V súčasnosti máme rekordné počty pozitívne testovaných, stúpajúce počty hospitalizovaných a, žiaľ, aj mŕtvych, vyjadrila sa strana Progresívne Slovensko.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Aktuálna pandemická situácia už neumožňuje krajine čakať a váhať, Slovensko musí čo najskôr zaviesť povinné očkovanie pre celú dospelú populáciu. V stanovisku to uviedol riaditeľ komunikačného oddelenia mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko (PS) Radovan Choleva.

"Povinné očkovanie obyvateľstva už nie je o názore, ale o nevyhnutnosti a zodpovednosti voči očkovaným, neočkovaným, ekonomike, ale aj našim zdravotníkom a zdravotníčkam," reagovala strana. Vládu preto vyzvala, aby bezodkladne zaviedla povinné očkovanie.

"V súčasnosti máme rekordné počty pozitívne testovaných, stúpajúce počty hospitalizovaných a, žiaľ, aj mŕtvych. Okrem toho sa však prestáva vykonávať aj necovidová medicína, zatvárajú sa podniky a čakajú nás ďalšie lockdowny," dodala strana.

Mimoparlamentná Občianska konzervatívna strana (OKS) rovnako víta podporu myšlienke povinného očkovania zo stany premiéra a súhlasí s ním. "Ak bude na Slovensku potrebné pristúpiť k povinnému očkovaniu, bude mať takýto krok podporu OKS. Ten čas je podľa nášho názoru už tu," uviedol predseda OKS Ondrej Dostál. Strana pripomína, že ľudia, ktorí sa bez zdravotných dôvodov odmietajú dať zaočkovať, ohrozujú seba aj ostatných vrátane ľudí, ktorí sa nemôžu dať zaočkovať zo zdravotných dôvodov.

"Príklad krajín s podstatne vyššou mierou zaočkovanosti obyvateľstva ukazuje, že očkovanie je cestou k návratu do normálneho života. Podľa OKS je správne začať sa zaoberať myšlienkou povinného očkovania prinajmenšom vo vzťahu k ohrozeným skupinám," skonštatoval Dostál.

Predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) v sobotu uviedol, že o povinnom očkovaní pre seniorov aktuálne diskutuje s právnikmi či s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou. Zároveň nevylúčil aj plošné povinné očkovanie na Slovensku. Momentálne vedie diskusie o tom, či by boli tieto kroky v súlade s Ústavou SR. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.