Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia vzrástla o 26,5 percenta

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Najvyššia proporcia hlásiacich lekárov bola podľa ÚVZ v Banskobystrickom kraji, najnižšia v Bratislavskom.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v 47. týždni oproti tomu minulému stúpla o 26,5 percenta. V prípade chorobnosti na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO) zaznamenali nárast o 6,5 percenta. TASR o tom informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Epidemiológom v týždni nahlásili 44.919 prípadov ARO. Najvyššia chorobnosť bola v Bratislavskom kraji, najnižšia v Banskobystrickom. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola vo vekovej skupine nula až päťročných detí. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 1160 osôb, čo predstavuje 2,6 percenta zo všetkých ARO.

Ochorenia hlásilo 54 percent všeobecných lekárov pre deti a dorast a 43 percent všeobecných lekárov pre dospelých. Najvyššia proporcia hlásiacich lekárov bola podľa ÚVZ v Banskobystrickom kraji, najnižšia v Bratislavskom.

Ako chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO) nahlásili 3041 ochorení. Najvyššia chorobnosť bola v Trnavskom kraji, najnižšia v Košickom. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na CHPO bola v skupine nula až päťročných.

ÚVZ tiež informoval, že 32 výchovno-vzdelávacích zariadení nahlásilo prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu. Išlo o 29 materských škôl a tri základné školy.

Čo sa týka ochorenia COVID-19, v 47. týždni bolo hlásených spolu 620 pozitívnych vzoriek vyšetrených formou RT-PCR, čo je o 7,7 percenta menej ako v predchádzajúcom týždni. Antigénovými testami odhalili 737 pozitívnych vzoriek, čo je o 6,5 percenta menej než v týždni predtým. "V epidemiologickom informačnom systéme bolo v 47. kalendárnom týždni 2022 spracovaných 1149 prípadov ochorenia COVID-19," dodal ÚVZ.