Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia a chrípku klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

V 12. týždni bolo nahlásených aj 425 pozitívnych vzoriek na ochorenie COVID-19 vyšetrených metódou RT-PCR. Je to o 16,3 percenta menej než v týždni predtým.

Bratislava 27. marca (TASR) - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v 12. kalendárnom týždni klesla o 3,1 percenta. Pokles o 7,3 percenta zaznamenala aj chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO). TASR o tom informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Epidemiológovia počas týždňa zaznamenali 45.437 prípadov ARO. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Trnavskom kraji, najnižšiu v Trenčianskom kraji. Ochorenia sa vyskytli najčastejšie vo vekovej skupine detí do piatich rokov. "Priebeh ochorení bol komplikovaný u 1311 osôb," priblížil úrad.

Ako chrípku a CHPO nahlásili 4909 ochorení, čo predstavuje 10,8 percenta z celkového počtu hlásených ARO. Najvyššia chorobnosť bola v Trnavskom kraji, najnižšia v Bratislavskom kraji. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na CHPO bola vo vekovej skupine do piatich rokov.

ÚVZ tiež informoval, že v 39 výchovno-vzdelávacích zariadeniach bolo hlásené prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu. Išlo o 19 materských škôl a 20 základných škôl.

Hlásené boli aj štyri prípady ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI) z Trnavského, Košického a Prešovského kraja. Od začiatku chrípkovej sezóny bolo hlásených celkovo 125 takýchto prípadov, sedem sa skončilo úmrtím.

V 12. týždni bolo nahlásených aj 425 pozitívnych vzoriek na ochorenie COVID-19 vyšetrených metódou RT-PCR. Je to o 16,3 percenta menej než v týždni predtým. Antigénovými testami zachytili 727 pozitívnych vzoriek, čo je o 10,7 percenta viac.

Z celkového počtu hlásených prípadov ochorenia bola v marci najvyššia chorobnosť vo vekovej skupine 65-ročných a starších osôb. Hospitalizovaných je 426 pacientov. Najviac prípadov od začiatku roka 2023 bolo zaznamenaných v Bratislavskom kraji, najmenej v Žilinskom kraji. Ochoreniu doteraz podľahlo celkovo 21.087 osôb.