Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Chorých na akútne respiračné ochorenia aj chrípku ubudlo

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Lekári nahlásili 18.209 prípadov ARO, najviac chorých bolo v Nitrianskom kraji a najmenej v Prešovskom kraji.

Bratislava 27. marca (TASR) – Počet chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) na Slovensku v 13. kalendárnom týždni tohto roka klesol v porovnaní s predchádzajúcim týždňom o 33,7 percenta. TASR o tom v piatok informovali z odboru epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Lekári nahlásili 18.209 prípadov ARO, najviac chorých bolo v Nitrianskom kraji a najmenej v Prešovskom kraji. Medzi najčastejšie komplikácie patrili sinusitídy. Ostatné komplikácie podľa ÚVZ SR predstavovali pneumónie a otitídy.

Chrípku a chrípke podobné ochorenia nahlásili lekári 853 ráz. Chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesla o 48,1 percenta. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Trnavskom a najnižšiu v Bratislavskom kraji. Najcitlivejšie na ochorenie boli deti do piatich rokov.

Hlásené boli podľa ÚVZ SR tiež tri prípady ťažkého akútneho respiračného ochorenia SARI, konkrétne u 59-ročného muža a 34-ročnej ženy z Trenčianskeho kraja a 33-ročnej ženy zo Žilinského kraja. Od začiatku chrípkovej sezóny 2019/2020 bolo hlásených 30 prípadov SARI, z nich šesť chorých zomrelo.