Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Chorých na chrípku na Slovensku pribudlo, zatvorili 11 škôl

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Odborníci pri prvých príznakoch radia ostať doma a liečiť sa až do uzdravenia. Na samotnú chrípku neúčinkujú antibiotiká.

Bratislava 22. januára (TASR) – Počet chorých na chrípku a jej podobné ochorenia počas tohto týždňa vzrástol. Lekári nahlásili 4313 takýchto prípadov, čo je 9,3 percenta z celkového počtu akútnych respiračných ochorení (ARO). V porovnaní s predchádzajúcim týždňom ide o nárast chorobnosti o 35,4 percenta. TASR informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Najviac chorých na chrípku bolo v Nitrianskom kraji, najmenej v Košickom. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali lekári vo vekovej skupine 15 až 19 rokov. Pre chrípku museli zatvoriť deväť materských a dve základné školy.

Chorobnosť na ARO uplynulý týždeň vzrástla. Lekári hlásili 46.229 prípadov. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla o 14,7 percenta. Prípad SARI, teda ťažké akútne respiračné ochorenie, nezaznamenali u žiadneho pacienta. Od začiatku chrípkovej sezóny lekári doteraz nahlásili štyri takéto prípady.

Najvyššia chorobnosť na ARO bola v Prešovskom kraji, najnižšia v Banskobystrickom. Najviac chorých bolo detí do päť rokov. Ochorenie prebiehalo problematicky u 961 ľudí, čo predstavuje 2,1 percenta zo všetkých ARO.

Chrípková sezóna sa začala s príchodom októbra, potrvá až do apríla. Za najúčinnejšiu formu prevencie proti chrípke sa podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR považuje očkovanie. Najvhodnejším obdobím naň sú mesiace október a november.

Nie každé prechladnutie či kašeľ však automaticky znamená, že človek dostal chrípku. Tá prichádza náhle a sprevádzajú ju vysoké teploty aj nad 40 stupňov.

Odborníci pri prvých príznakoch radia ostať doma a liečiť sa až do uzdravenia. Na samotnú chrípku neúčinkujú antibiotiká. Odporúčané sú lieky na tlmenie bolesti hlavy, svalov a zníženie teploty.