Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Chránené územia Slovenska a Ukrajiny čaká lepšia propagácia

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Vzácne prírodné územie Slovenska reprezentuje v rámci projektu predovšetkým NP Poloniny.

Humenné 12. januára (TASR) – Podporu takmer 900.000 eur získal cezhraničný projekt partnerov z viacerých krajín. Má názov Ochrana prírody ako príležitosť pre regionálny rozvoj a jeho hlavným cieľom je podpora turizmu. Realizovaný bude do apríla 2017 predovšetkým v chránených územiach Slovenska a Ukrajiny. Tie sú podľa autorov projektu nie prekážkou, ale príležitosťou regionálneho rozvoja.

Projekt získal podporu z Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky v rámci programovej oblasti Cezhraničná spolupráca. Prijímateľom grantu je Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky (ŠOP SR) so sídlom v Banskej Bystrici. Projekt predstavili jeho partneri na dnešnej konferencii v Humennom.

Z jeho rozpočtu bude financovaná napríklad výstavba objektov takzvaného mäkkého turizmu. Pôjde o infocentrá na územiach Národného parku Poloniny (Slovensko) a Úžanského národného prírodného parku na Ukrajine.

"Neznamená to teda, že sa v nich bude vo veľkom budovať infraštruktúra typu veľké lyžiarske strediská či nejaké megacentrá. Je tu cenná príroda, tak, aby sme ju zachovali, tak ju chceme prezentovať 'mäkkým', jemným spôsobom," zdôraznil riaditeľ sekcie ochrany prírody a krajiny ŠOP SR Michal Adamec.

Projekt si dal za cieľ aj revitalizáciu cyklochodníkov a turistických trás, prípravu desiatok trojjazyčných edukačných tabúľ, stoviek informačných materiálov pre ekoturizmus a obce mikroregiónu. Ráta sa aj so zhotovením atraktívnej diaporamy.

"V pláne sú ďalej spoločné aktivity v manažmente biotopov v cezhraničných chránených územiach, bude vypracovaný návrh udržateľnej stratégie rozvoja v cezhraničných chránených územiach na báze mäkkého cestovného ruchu, vyškolia sa stakeholdri i strážcovia prírody zo Slovenska a Ukrajiny, ktorí tak budú môcť využívať odborné skúsenosti z Nórska v rozvoji ekoturizmu a ekovýchovy," informoval manažér projektu Jozef Balko.

"Zapojili sme sa do projektu s cieľom podporiť turistický ruch v našej doline. Máme záujem zblížiť turistov a našich obyvateľov. Núkajú sa tu i pracovné možnosti," konštatoval Ladislav Ladomirjak, starosta obce Zboj a predseda Spoločenstva obcí mikroregiónu Uličskej doliny. Ďalšími partnermi projektu sú Nórsky inštitút pre bioekonomický výskum, Národný park Varanger. Užanský národný prírodný park, Fond rozvoja ekoturizmu v Užanskej doline, Ministerstvo životného prostredia SR, Výskumný ústav vysokohorskej biológie Žilinskej univerzity a Nadácia na ochranu biodiverzity Karpát.

Vzácne prírodné územie Slovenska reprezentuje v rámci projektu predovšetkým NP Poloniny. Spolu s priľahlými národnými parkmi na Ukrajine a v Poľsku je súčasťou trojstrannej Medzinárodnej biosférickej rezervácie Východné Karpaty. Najcennejšie ekosystémy Polonín, pralesy, sú súčasťou UNESCO územia – Karpatské bukové pralesy a staré lesy Nemecka. "Na ukrajinskej strane sa nachádza Užanský národný prírodný park. Celá oblasť má významné kultúrne hodnoty, z ktorých viaceré sú súčasťou lokalít UNESCO," dodal Balko.

Ako ďalej uviedol, ochrana tohto európsky cenného územia, ktorým prechádza schengenská hranica, neprináša benefity pre miestne obyvateľstvo. "Na prekonanie tohto stavu je potrebné manažment území orientovať na cezhraničnú spoluprácu a získať podporu miestnych komunít, nielen pre ochranu prírody, ale predovšetkým pre mäkké formy cestovného ruchu, využijúc pritom znalosti, zručnosti a skúseností medzi partnermi z Ukrajiny a Nórska," poznamenal.