Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Odborníci: Chrípku nepodceňujte, účinnou prevenciou je očkovanie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Ako vysvetlil Čiampor, koronavírus a chrípka sa šíria rovnako kvapôčkovou infekciou, preto sa ľudia dodržiavaním opatrení chránili aj proti vírusu chrípky.

Bratislava 6. októbra (TASR) – Pravidelné očkovanie proti chrípke je dôležité, pretože vírus nie je stabilný a zmeny sú ťažko predvídateľné. Očkovanie tiež pomáha znižovať riziko ďalších komplikácií. Odborníci zo Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti (SEVS) na to upozornili v stredu na tlačovej konferencii s tým, že respiračné ťažkosti predstavujú len tzv. špičku ľadovca a okrem nich môže chrípka zhoršovať alebo spôsobovať mnohé iné závažné ochorenia.

Medzi ne patria napríklad zápal pľúc, ochorenia obličiek, neurologické či kardiovaskulárne ochorenia. "Chrípka je infekčné ochorenie s vysokou chorobnosťou a úmrtnosťou a hromadia sa dôkazy, že môže spúšťať rôzne kardiovaskulárne príhody," skonštatoval prezident Slovenskej kardiologickej spoločnosti Peter Hlivák. Dodal, že chrípka spôsobuje až desaťkrát vyššie riziko infarktu a osemkrát vyššie riziko mozgovej príhody.

"Nové kmene vírusu vznikajú tým, že vlastne unikajú pred tým, čo v populácii cirkuluje. Ak v populácii narastá hladina protilátok, tak oni jednoducho zmenia svoje vlastnosti a už s nimi protilátky nereagujú. Preto je chrípka taká nebezpečná," uviedol virológ Fedor Čiampor z Virologického ústavu Slovenskej akadémie vied. Cirkulácia vírusov sa v populácii takmer každú sezónu mení. Je celoročne sledovaná a podľa toho Svetová zdravotnícka organizácia určuje, ktoré vírusy budú obsiahnuté v očkovacích látkach.

V dôsledku pandemických opatrení a teplejšieho počasia vírusy chrípky vlani z populácie takmer vymizli. Ako vysvetlil Čiampor, koronavírus a chrípka sa šíria rovnako kvapôčkovou infekciou, preto sa ľudia dodržiavaním opatrení chránili aj proti vírusu chrípky. Pri podobných alebo rovnakých podmienkach môže byť podľa odborníkov tohtoročná sezóna podobne slabá.

V prípade očkovania proti ochoreniu COVID-19 aj proti chrípke je ideálne dodržať 14-dňové intervaly. "Ak sa ako prvá podá vakcína proti chrípke, očkovacia látka proti COVID-19 sa podá optimálne po 14 dňoch z dôvodu lepšieho rozlíšenia prípadných nežiaducich účinkov. Ak sa ako prvá podá vakcína proti COVID-19, odporúča sa dodržať 14-dňový interval po ukončení celej očkovacej schémy, v prípade dvojdávkovej schémy až po aplikácii druhej dávky vakcíny proti COVID-19," spresnila prezidentka SEVS Zuzana Krištúfková s tým, že v rizikových prípadoch možno podať obe vakcíny (proti chrípke a proti COVID-19) s akýmkoľvek odstupom alebo súbežne každú do iného ramena.

Očkovanie sa neodporúča v prípade pacientov, ktorí majú problémy s imunokompetenciou, alergiami (najmä na vaječné bielka) alebo v prípade onkologických pacientov. Ideálne je zaočkovať sa v priebehu októbra až decembra. "V januári je to už dosť neskoro, lebo je to taký vrchol epidémie, ale celý október, november aj december sa ľudia môžu dať zaočkovať," povedal Čiampor. Na Slovensku vlani zaočkovanosť populácie stúpla, avšak podľa odborníkov sa stále pohybuje na nízkych hodnotách.