Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

NAKA V AKCII: Tento rok zadržala Pčolinského i exšéfa Finančnej správy

Kombo snímka. Foto: TASR

Medzi poslednými udalosťami v roku 2021 bolo aj predvedenie Roberta Fica pred tým, ako sa mal začať stranou ohlásený protestný sprievod na Tyršovom nábreží v bratislavskej Petržalke. Bol obvinený z trestného činu podnecovania.

Bratislava 27. decembra (TASR) - Polícia počas roka zasahovala vo viacerých korupčných prípadoch. Obvinili aj muža, ktorý chcel zavraždiť prokurátorov. TASR prináša výberovú chronológiu udalostí, ktoré sa spájajú s políciou a s protikorupčnými zásahmi počas roka 2021.


JANUÁR


7. januára - Obvineného spolumajiteľa finančnej skupiny Penta Jaroslava H. prepustil Najvyšší súd (NS) SR z väzby na slobodu. Spolu s ním aj obvinenú Danu A. Väzobne stíhaní boli od 4. decembra 2020.

- Generálny prokurátor Maroš Žilinka rozhodol o dočasnom pozastavení výkonu funkcie prokurátorky Krajskej prokuratúry Bratislava Kataríny K., ktorá bola vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) trestne stíhaná pre obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti formou spolupáchateľstva.
Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka počas, foto z archívu.
Foto: TASR - Martin Baumann

20. januára - NAKA zadržala na Krajskom súde v Žiline sudkyňu Evu K. a v mieste bydliska emeritnú sudkyňu toho istého súdu Máriu U. Obvinili ich z korupcie, ktorej sa mali dopustiť v období od februára 2015 do augusta 2019.



29. januára - NAKA počas akcie Mýtnik zadržala bývalého šéfa Finančnej správy SR Františka I. Dôvodom boli podozrenia z korupcie a machinácií pri verejnom obstarávaní.
Na snímke policajná eskorta na Prezídiu Policajného zboru počas akcie Mýtnik v Bratislave 29. januára 2021. Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala v rámci piatkovej akcie Mýtnik bývalého šéfa Finančnej správy SR Františka Imreczeho a ďalších osem osôb.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

- Polícia v rámci akcie obvinila aj podnikateľa Jozefa B., ktorý sa zdržiaval v zahraničí a následne sa vzdal výkonných pozícií v spoločnostiach patriacich do podnikateľskej skupiny ZMJ SICAV. Obvinený bol aj jeho brat Peter B.
Na archívnej snímke podnikateľ Jozef B. starší (uprostred).
Foto: TASR - Jaroslav Novák

– Okresný košický prokurátor zrušil obvinenie z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku voči generálnemu riaditeľovi Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti (VVS) Stanislavovi Hrehovi.



FEBRUÁR


2. februára - Podnikateľa Jozefa B., ktorý bol obvinený v rámci akcie Mýtnik, polícia po jeho výpovedi zadržala.



3. februára - NAKA vykonávala akciu s názvom Drevo. Zasahovala aj v bratislavskom hoteli, kde sídli spoločnosť Taper, v ktorej bol spoločníkom aj bývalý minister hospodárstva a poslanec Národnej rady SR Peter Žiga.
Na snímke príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) vychádzajú po zásahu z hotela Aston, kde sídli spoločnosť Taper, 3. februára 2021 v Bratislave. NAKA vykonáva na celom území Slovenska zaisťovaciu akciu s krycím názvom Drevo.
Foto: TASR - Pavol Zachar

4. februára - Po takmer desiatich mesiacoch strávených vo väzbe prepustili bývalého riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Juraja K., obvineného v kauze Dobytkár.



9. februára
- Bývalého riaditeľa sekcie Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Jozefa J., obvineného v rámci akcie Rezerva 2, prepustil NS SR z väzby na slobodu.
Na snímke príslušníci NAKA počas akcie Rezervy.
Foto: TASR - Polícia Slovenskej republiky

12. februára - František Böhm, kľúčový svedok vo viacerých políciou vyšetrovaných kauzách, sa zastrelil. Bol bývalým príslušníkom Slovenskej informačnej služby (SIS), mal s políciou spolupracovať pri vyšetrovaní káuz Judáš či Texasan.
Na snímke policajné auto pred rodinným domov v Plaveckom Štvrtku v sobotu 13. februára 2021. Polícia v piatok (12. 2.) krátko pred polnocou prijala oznámenie o postrelenej žene a zastrelenom mužovi v jednom z rodinných domov v Plaveckom Štvrtku. Prípad si vzhľadom na jeho závažnosť na mieste prevzala bratislavská krajská kriminálka. Televízia JOJ informovala, že ide o Františka Böhma, kľúčového svedka vo viacerých aktuálne políciou vyšetrovaných kauzách, a jeho manželku. Böhm bol bývalým príslušníkom Slovenskej informačnej služby. S políciou mal spolupracovať pri vyšetrovaní káuz Judáš či Texasan.
Foto: TASR - KR PZ Bratislava


25. februára
- Americký rezort diplomacie zakázal bývalému generálnemu prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi a jeho synovi Jakubovi vstup na územie USA. Dôvodom bola ich účasť na závažnej korupcii.
Na snímke bývalý generálny prokurátor Dobroslav T. prichádza na hlavné pojednávanie v kauze Gorila na Okresný súd Bratislava I v pondelok 13. septembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR – Pavol Zachar


MAREC


3. marca - V prípade prípravy vrážd generálneho prokurátora Maroša Žilinku, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a prokurátora Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho obvinil vyšetrovateľ občana Bosny a Hercegoviny Darka D., ktorého zadržala talianska polícia. Na Slovensko ho previezli 14. mája.



4. marca - Bývalú štátnu tajomníčku rezortu spravodlivosti Moniku J. po prepustení na slobodu opätovne zadržali. Obvinená je v akciách Búrka a Víchrica. Zadržanie sa týkalo kauzy trenčianskeho baru Fatima, následne ju stíhali väzobne.
Na archívnej snímke bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika J.
Foto: TASR Milan Podmaník

5. marca - V kauze trenčianskeho baru Fatima obvinili policajného exprezidenta Tibora G., bývalého riaditeľa NAKA Peter H. a exriaditeľa Národnej protikorupčnej jednotky Roberta K.
Na snímke obžalovaný bývalý majiteľ trenčianskeho baru Fatima Ondrej J. prichádza na hlavné pojednávanie na Okresnom súde Bratislava 1 v utorok 31. augusta 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar

11. marca - NAKA zadržala riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského. Dôvodom boli podozrenia z korupcie. Od 14. marca bol stíhaný väzobne.
Vladimír P., archívna snímka.
Foto: TASR Jaroslav Novák

- Podnikateľa Zoroslava K. obvinili v ďalšom prípade, ktorý súvisel s údajným poskytnutím úplatku zadržanému riaditeľovi SIS.

- Finančníka Martina K., obvineného v kauze Dobytkár, prepustil NS SR z väzby na slobodu.



27. marca - Obvinený podnikateľ Michal S. sa priznal v kauzách Očistec a Mýtnik ku skutkom, ktoré mu boli kladené za vinu. V prípade kauzy Očistec ide o korupčný trestný čin, v kauze Mýtnik o trestný čin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.



APRÍL


8. apríla - Podnikateľa Petra B., ktorého zadržali počas akcie Mýtnik, prepustili na príkaz prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) z väzby na slobodu.



14. apríla - NS SR rozhodol, že bývalý riaditeľ Úradu zvláštnych policajných činností Prezídia Policajného zboru Jozef R. bude stíhaný na slobode.



21. apríla - Bývalého riaditeľa SIS, v tomto čase väzobne stíhaného Vladimíra Pčolinského, obvinil vyšetrovateľ v ďalšej korupčnej trestnej veci.



30. apríla - Advokáta Jána G., ktorého zadržali a obvinili v októbri 2020 v rámci akcií Zemepán a Terra, prepustili z väzby na slobodu. Prepustený bol aj spoluobvinený riaditeľ pobočky Slovenského pozemkového fondu (SPF) v Poprade Ivan T.



MÁJ


19. mája - Policajti z NAKA zadržali osem osôb pre korupčnú trestnú činnosť súvisiacu so SPF. Išlo o policajné akcie s krycími názvami Latifundista a Feudál. Medzi zadržanými bol opätovne aj finančník Martin K., ktorého prepustili 11. marca.



20. mája - Generálny prokurátor Maroš Žilinka preložil Dobroslava Trnku z Generálnej prokuratúry SR na Krajskú prokuratúru v Žiline. Trnkovi však naďalej trvá dočasné pozastavenie výkonu funkcie prokurátora.



22. mája - Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku rozhodol, že finančník Martin K., riaditeľka SPF a ďalších päť obvinených budú stíhaní väzobne.



24. mája - Z postu generálnej riaditeľky SPF odstúpila Gabriela Bartošová.

- Prezident Policajného zboru Peter Kovařík poveril riadením NAKA Evu Kurrayovú.



26. mája - Dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v kauze prevodu baru Fatima rozhodol o prepustení bývalej štátnej tajomníčky Moniky J. z väzby. Bola vo väzbe od marca 2020, keď ju zadržali v rámci akcie Búrka.



27. mája - Bývalý námestník SIS Boris Beňa dostal trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov. Rozhodol o tom sudca ŠTS, ktorý schválil dohodu o vine a treste medzi prokurátorom ÚŠP a Beňom, obvineným za zločin prijímania úplatku a prečiny ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti.



JÚN


3. júna - NAKA zadržala riaditeľa Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Adriána Szabóa. Dôvodom boli obvinenia z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupcie.



10. júna – Generálny prokurátor Maroš Žilinka uložil krajskému prokurátorovi v Bratislave dôsledne preskúmať zákonnosť a opodstatnenosť vykonaných úkonov Úradu inšpekčnej služby v NAKA. Pracovníci inšpekcie totiž zaistili v NAKA niekoľko "živých" vyšetrovacích spisov, ktoré vyšetruje špeciálny tím Očistec. Medzi zadržanými spismi bol originál týkajúci sa obvineného exriaditeľa SIS.



14. júna
- Prokurátorka generálnej prokuratúry zrušila uznesenie vyšetrovateľa Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) o vznesení obvinenia bývalému riaditeľovi NAKA Branislavovi Z.

- Senát NS SR rozhodol, že obvinený riaditeľ Úradu inšpekčnej služby, ktorého zadržala NAKA, bude stíhaný väzobne.



15. júna - Najvyšší súd SR zrušil rozsudok Špecializovaného trestného súdu zo septembra 2020, ktorým boli v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej spod obžaloby oslobodení Marian K. a Alena Zs. Vec vrátil späť na ŠTS tomu istému senátu.



17. júna
- NAKA zasahovala v rámci akcie Mýtnik II. Obvinila šesť osôb z trestných činov legalizácie príjmu z trestnej činnosti, korupcie a machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Medzi zadržanými bol aj Andrej H. podpredseda predstavenstva MH Manažment.


28. júna - Podnikateľa Mariana K. obvinili z objednávky prípravy vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a prokurátora Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho.

JÚL


2. júla - Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila 14 osôb z podvodov s daňovými vratkami. Škoda presahuje 18 miliónov eur. Medzi obvinenými sú aj bývalí čelní predstavitelia Finančnej správy (FS) SR či zamestnanci daňového úradu na rôznych stupňoch riadenia. Skupina mala pôsobiť na západnom Slovensku.



8. júla – Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku sa začalo hlavné pojednávanie s bývalým šéfom kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Petrom G. a bratislavským expolicajtom Ladislavom V. Dvojicu zadržali na začiatku decembra 2020 počas akcie Judáš. NAKA obvinila osem osôb, medzi nimi boli bývalý prezident Policajného zboru (PZ) Milan Lučanský či námestník SIS Boris Beňa, ako aj ďalší bývalí predstavitelia SIS, polície a finančnej správy.
Na archívnej snímke z 8. júla 2021 Peter G., ktorý bol zadržaný v decembri 2020 počas akcie Judáš v sprievode Zväzu väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) pred hlavným pojednávaním na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku.
Foto: TASR - Jakub Kotian


14. júla - K pravosti medializovanej nahrávky, na ktorej mal bývalý šéf finančnej správy František I. hovoriť o úplatku pre ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), sa polícia nebude vyjadrovať, pretože ňou nedisponuje. Uviedol to prezident PZ Peter Kovařík.
Na archívnej snímke z 25. augusta 2021 minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) hovorí s novinármi počas príchodu na rokovanie 27. schôdze vlády SR v Bratislave.
Foto: TASR – Martin Baumann


20. júla - Niekto sa cez médiá snaží zastrašiť vyšetrovateľov NAKA a vyvolať v nich neistotu. Skonštatoval to policajný prezident Peter Kovařík, ktorý za vyšetrovateľmi NAKA stojí. Zároveň vyvrátil konšpirácie o vojne v polícii.



22. júla – NAKA zadržala vo štvrtok sudcu Najvyššieho súdu (NS) SR a predsedu správneho kolégia NS SR Jozefa Milučkého.



23. júla – Okresný súd (OS) Bratislava III vzal do väzby Csabu D. z kauzy údajného manipulovania vyšetrovaní NAKA. Vyšetrovanie v tejto veci vedie špecializovaný tím zložený z vyšetrovateľov Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) a vyšetrovateľov NAKA. Dočasne poverený riaditeľ ÚIS Peter Scholtz deň predtým pozastavil činnosť Diane Santusovej, vedúcej špecializovaného tímu ÚIS, ktorý vec prešetruje.



30. júla - Eva Kurrayová sa stala riaditeľkou Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), do funkcie nastúpila 1. augusta.

- Exšéfa finančnej správy (FS) Františka I. prepustili z väzby. Rozhodol o tom špeciálny prokurátor Daniel Lipšic príkazom, a to z dôvodu, že po vykonaní procesných úkonov pominuli dôvody na ďalšie trvanie väzby.



AUGUST


4. augusta - Vyšetrovateľ NAKA obvinil v rámci akcie Mýtnik III osem osôb z korupčnej trestnej činnosti. Medzi obvinenými by podľa medializovaných správ mali byť podnikateľ Miroslav V., bývalá šéfka FS Lenka W. a bývalý štátny tajomník Radko K. Obvinený je aj bývalý šéf FS František I.



11. augusta - Policajný prezident Peter Kovařík si stojí za rozhodnutím prerušiť zásah Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) počas akcie v NAKA – počas zadržiavania svedkov-kajúcnikov. Tvrdil, že vyšetrovateľka špeciálneho tímu ÚIS Diana Santusová porušila interné predpisy a nemala na zásah povolenie od kompetentnej osoby.
Na snímke prezident Policajného zboru SR Peter Kovařík, foto z archívu.
Foto: TASR Pavol Zachar



12. augusta - Na obvineného podnikateľa Miroslava V. bol vydaný medzinárodný a európsky zatykač. Je obvinený v rámci akcie Mýtnik III pre obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku.

- Zásahová jednotka NAKA zadržala podnikateľa Petra P.



26. augusta - Krajská prokuratúra (KP) v Bratislave obvinila policajného prezidenta Petra Kovaříka zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti. Podľa obvinenia mal zmariť prebiehajúci zásah zadržiavania, ako aj vykonanie nasledovných trestno-procesných úkonov s obvinenými osobami Matej Z. a Peter P.



31. augusta - Policajný prezident Peter Kovařík sa vzdal funkcie. Avizoval, že odíde do civilu, a to k 15. septembru, po návšteve pápeža Františka na Slovensku.



SEPTEMBER


9. septembra – Minister vnútra Roman Mikulec avizoval, že sa dočasným policajným prezidentom stane Štefan Hamran.
Na snímke prezident PZ SR Štefan Hamran, foto z archívu.
Foto: TASR - Martin Baumann



14. septembra – Dočasne povereného šéfa ÚIS Petra Sch. obvinili z pokračovacieho zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a zo zločinu marenia spravodlivosti.



15. septembra - Obvineného vyšetrovateľa NAKA Jána Č. zobral sudca pre prípravné konanie Okresného súdu (OS) Bratislava III do väzby. Rovnako putovali do väzby aj vyšetrovatelia NAKA Pavol Ď., Milan S. a Štefan M. a o deň neskôr aj dočasne poverený šéf ÚIS Peter Sch.



20. septembra - Minister vnútra Roman Mikulec vymenoval do funkcie dočasne povereného policajného prezidenta Štefana Hamrana. Hamran bol okrem iného veliteľom Útvaru osobitného určenia, známeho aj ako Lynx Commando.



23. septembra - Polícia v akcii Pavúk zadržala hlavu organizovanej skupiny prevádzačov. Išlo o významnú a dominantnú organizovanú skupinu pôsobiacu na území Košického a Prešovského kraja.



OKTÓBER


1. októbra - Krajský súd v Bratislave prepustil z väzby bývalého povereného šéfa ÚIS Petra Sch. a štyroch vyšetrovateľov NAKA Jána Č., Pavla Ď., Milana S. a Štefana M.



8. októbra – Ako informoval dočasný policajný prezident Štefan Hamran, štvorica obvinených vyšetrovateľov NAKA z tímu Očistec bude pokračovať vo svojej práci. Hamran tiež avizoval, že dovtedajšia riaditeľka NAKA Eva Kurrayová vo funkcii skončí k 15. októbru a koncom roka ukončia služobný pomer aj viceprezidenti Policajného zboru Jana Maškarová a Róbert Bozalka.



25. októbra - Medializované boli videá z poľovníckej chaty s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom, exministrom vnútra Robertom Kaliňákom, obhajcom bývalého policajného prezidenta Tibora G. Marekom Parom, podnikateľom Miroslavom Bödörom a synom Tibora G. zachytávajúce ich rozhovory o aktuálnych policajných a súdnych prípadoch.
Na snímke poslanec NRSR Robert Fico ako verejnosť pred hlavným pojednávaním s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K. na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 12. augusta 2021.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



26. októbra – Sudca pre prípravné konanie ŠTS zamietol návrh na predĺženie väzby bývalého policajného prezidenta Tibora G., exšéfa NAKA Petra H., niekdajšieho riaditeľa protikorupčnej jednotky Róberta K. aj ďalších bývalých policajných funkcionárov Mariána Z. a Milana M. Obvinení v rámci policajnej akcie Očistec tak mali zostať vo väzbe do 5. novembra.
Na snímke bývalý policajný prezident Tibor Gašpar odchádza z Úradu špeciálnej prokuratóry po tom, čo bol podať trestné oznámenie na bývalého vysokopostaveného policajného funkcionára Bernarda Slobodníka a ďalšie osoby v Pezinku v stredu 4. novembra 2020, foto z archívu.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



NOVEMBER


8. novembra - Na polícii identifikovali skupinu ľudí, ktorí mohli vyniesť medializované nahrávky z poľovníckej chaty. Dočasný policajný prezident Štefan Hamran doplnil, že daní policajti absolvujú test pravdovravnosti a ich konanie prešetrí aj Úrad inšpekčnej služby.



15. novembra – Odsúdeného podnikateľa Ladislava Bašternáka prepustil súd podmienečne na slobodu. Okresný súd Trenčín vyhovel návrhu riaditeľa Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Dubnici nad Váhom, kde si odpykával päťročný trest.



DECEMBER


9. decembra - Obvinený finančník Martin K. ostane vo väzbe do 19. marca. Potvrdil to NS SR, ktorý zamietol sťažnosti prokurátora ÚŠP SR a obvineného proti uzneseniu o predĺžení väzby.

- Dve zamestnankyne Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny z Pezinka vzali do väzby. Rozhodol o tom sudca pre prípravné konanie ŠTS. Sú obvinené v kauze poskytovania pandemickej pomoci cez pezinský úrad práce.



16. decembra - Šéfa opozičného Smeru-SD Roberta Fica polícia predviedla pred tým, ako sa mal začať stranou ohlásený protestný sprievod na Tyršovom nábreží v bratislavskej Petržalke. Bol obvinený z trestného činu podnecovania. Obvinenia odmieta a považuje ho za útok na opozičného lídra.
Na snímke predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico opúšťa policajnú stanicu po predvedení na základe dožiadania orgánu činného v trestnom konaní (OČTK) v Bratislave 16. decembra 202, foto z archívu.
Foto: TASR - Jaroslav Novák