Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Chynorančania majú o plebiscit záujem, hlasujú v Katolíckom dome

Na snímke Katolícky dom, v ktorom sídli hlasovacia miestnosť v Referende 7. februára 2015 v Chynoranoch. Foto: TASR/Alexandra Moštková

V Chynoranoch je jeden okrsok, obyvatelia môžu dnes svoj hlas odovzdať v Katolíckom dome v strede obce.

Chynorany 7. februára (TASR) - Veľký záujem o referendum o rodine, ale i počas iných volieb, majú podľa miestnej okrskovej komisie obyvatelia obce Chynorany v okrese Partizánske. "Ľudia majú záujem od rána, chodia, z kostola, z obchodu, počas dňa," povedala pre TASR predsedníčka chynorianskej okrskovej komisie Erika Marková.

Ako doplnila, komisia teraz odhadnúť nevie, aká bude presne účasť. "Predpokladáme, že v našej obci bude lepšia ako v iných. Tu majú záujem aj starší, aj mladší," poznamenala.

Podľa Markovej sú ľudia z médií informovaní, ako majú hlasovať, no ak sa niekto opýta, členovia v komisii mu postup vysvetlia. V obci nezaznamenali doteraz žiadne narušenie plebiscitu.

Za dôležité považuje svoje vyjadrenie 83-ročná Terézia z Chynorian, ktorá prišla odovzdať svoj hlas spolu so synom. "U nás neboli žiadne rozbroje," povedala. Informácie o referende dôchodkyňa nepočúvala v rádiu, ani nepozerala v televízii, podľa jej slov sa už len modlí.

O referende diskutovala doma s rodinou Chynorančanka Eva. "Mám ešte 92-ročnú mamu, ktorá si vyslovene želala, aby prišli s urnou domov. Hoci posledné voľby to už odmietala. Ako stará osoba sa na to díva veľmi rozumne," doplnila.

Jeden z mladších ľudí, ktorí sa v obci zúčastnili referenda, bol aj Ján. "Vôbec sme doma o referende nediskutovali," zdôraznil. Sám predpokladá veľkú účasť, aj keď sa Slovákom podľa neho veľmi hlasovať nechce a dúfa, že referendum bude platné.

V Chynoranoch je jeden okrsok, obyvatelia môžu dnes svoj hlas odovzdať v Katolíckom dome v strede obce. Plebiscitu sa môže zúčastniť 2226 obyvateľov, obecný úrad vydal 20 hlasovacích preukazov.