Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Cieľom Dňa hrania je pripomenúť si význam hry v živote každého človeka

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Cieľom podujatia je pripomenúť si význam a dôležitosť hrania v živote každého človeka. Súčasťou programu bude aj vlastnoručná výroba Möbiovho pásika, ktorý je ústrednou hračkou 14. ročníka Dňa hrania.

Bratislava 30. augusta (TASR) - V poradí 14. ročník podujatia s názvom Deň hrania, ktorý každoročne organizuje občianske združenie (OZ) Vedecká hračka, sa bude konať 23. septembra. TASR o tom informovala predsedníčka OZ Beata Puobišová.

Cieľom podujatia je pripomenúť si význam a dôležitosť hrania v živote každého človeka. Súčasťou programu bude aj vlastnoručná výroba Möbiovho pásika, ktorý je ústrednou hračkou 14. ročníka Dňa hrania. "Uplatňuje sa v technike (dopravníky, nekonečná prehrávacia slučka), logu a najmä v priemyselnom dizajne, ako recyklačný symbol sa používa vyše 50 rokov," priblížila Puobišová.

Pásik sa dá vyrobiť z papiera či iného plochého ohybného materiálu. Možno ho skúsiť vyrobiť aj z takého materiálu, ktorý má rub a líc inej farby. Následne je podľa Puobišovej treba zlepiť kratšie strany obdĺžnika tak, že najprv sa jeden koniec obdĺžnika pootočí o 180 stupňov. Obdĺžnik by mal rozmery napríklad štyri centimetre krát 30 centimetrov.

"Zaujímavé bude tiež, ak najprv jeden jeho koniec obrátite o 360 či 540 stupňov a potom zlepíte konce obdĺžnika. Na zhotovenie treba ešte nožnice a lepidlo," podotkla Puobišová. Dodala, že s viacerými pásikmi sa dá experimentovať. Jeden možno rozstrihnúť po dĺžke v strede, ďalší v jednej tretine od okraja, iný v štvrtine.

OZ odmení vedeckou hračkou všetkých autorov, ktorí do 30. septembra pošlú obrázok alebo video vlastnoručne zhotoveného pásika z nepapierového materiálu.

Špeciálne podujatie pri príležitosti Dňa hrania pripravilo i Slovenské národné múzeum – Múzeum bábkarských kultúr a hračiek na hrade Modrý Kameň.