Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Cieľom Festivalu vzdelávania dospelých je vyskúšať si učiť sa online

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Záujemcovia si budú môcť vybrať z ponuky bezplatných online workshopov a zistiť napríklad, čo je základom kvalitnej fotografie, ako zažiariť na online pohovore, zoznámia sa aj s programom Excel.

Bratislava 13. novembra (TASR) – Prvý ročník Festivalu vzdelávania dospelých, ktorý organizuje občianske združenie Pressburg Academy, sa uskutoční v rámci Týždňa celoživotného učenia. TASR o tom informovala riaditeľka Pressburg Academy – vzdelávacie centrum pre dospelých Klaudia Bednárová s tým, že podujatie potrvá od 15. do 26. novembra a určené je všetkým dospelým.

Cieľom podujatia je vyskúšať si, aké to je, vzdelávať sa online. Účastníci festivalu majú počas dvoch týždňov príležitosť bezplatne sa zúčastniť webinárov a workshopov. "Učiť sa nové veci a dbať na svoju kognitívnu kondíciu je dôležité v každom veku. Kým u mladších je motiváciou uplatniť sa na trhu práce, u starších je učenie výbornou prevenciou a mentálnym tréningom. Mozog funguje ako sval, ak ho nepoužívame, jeho výkonnosť klesá," uviedla organizátorka Festivalu vzdelávania dospelých Dagmar Brucková.

Záujemcovia si budú môcť vybrať z ponuky bezplatných online workshopov a zistiť napríklad, čo je základom kvalitnej fotografie, ako zažiariť na online pohovore, zoznámia sa aj s programom Excel. Oboznámiť sa budú môcť s indickou kuchyňou, či zažiť virtuálnu prehliadku umenia moderny a maliarstva prvej polovice 20. storočia.

Na Slovensku sa po ukončení štúdia vzdelávajú necelé tri percentá dospelej populácie. V Českej republike to je desať percent a v severských krajinách takmer tretina dospelej populácie (30 percent). "Dlhodobý nezáujem štátu a nedostatočná podpora vzdelávania dospelých na Slovensku prinesie v krátkom čase problémy so zamestnateľnosťou na trhu práce. Tento relatívne nový fenomén súvisí s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily a nahradí nezamestnanosť tak, ako sme ju doteraz poznali. Práce bude dostatok, ale pripravenosť pracovnej sily nebude adekvátna," povedal prezident Asociácie inštitúcií vzdelávania dospelých Klaudius Šilhár. Ako dodal, problém nie je iba v samotnej rekvalifikácii na nové zamestnanie, ale aj v kondícii našich mozgov.