Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Cieľom odpadového hospodárstva do roka 2025 je odklon od skládkovania

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Cieľom do roku 2025 je aj zníženie podielu bioodpadu v zmesovom odpade na 25 percent. Zaviesť by sa mala značka kvality pre kvalitný kompost.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Hlavným cieľom odpadového hospodárstva SR do roku 2025 je odklonenie odpadov od skládkovania. Upravujú sa aj ciele recyklácie pre jednotlivé segmenty odpadov. Vyplýva to z Programu odpadového hospodárstva (POH) SR na roky 2021 – 2025, ktorý bol predložený v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR bude teraz vyhodnocovať vznesené pripomienky k programu.

Zníženie skládkovania sa má dosiahnuť kombináciou zvýšenia poplatkov za ukladanie odpadov na skládku a vytvorenia podmienok na alternatívne spôsoby zneškodňovania odpadov, ako je napríklad podpora predchádzania vzniku odpadu, opätovného použitia či zlepšenie miery triedenia odpadov, vyplýva z materiálu. Ministerstvo v programe plánuje zabezpečiť prepojenie elektronických registrov v oblasti komunálneho odpadu s Informačným systémom odpadového hospodárstva.

MŽP v programe uvádza, že je nutné zabezpečiť zlepšenie fungovania systému rozšírenej zodpovednosti výrobcov pre obaly a neobalové výrobky. Do roku 2025 je podľa envirorezortu potrebné zvýšiť mieru triedeného zberu na 60 percent a mieru prípravy na opätovné použitie a recykláciu komunálneho odpadu na 55 percent.

Cieľom do roku 2025 je aj zníženie podielu bioodpadu v zmesovom odpade na 25 percent. Zaviesť by sa mala značka kvality pre kvalitný kompost.

V SR nie je momentálne vytvorený komplexný systém nakladania s odpadom z bioplastov. Program si preto kladie za cieľ pripraviť podklady na vytvorenie funkčného systému nakladania s odpadom z bioplastov. Tí, ktorí bioplasty používajú, by mali podľa POH mať zabezpečený samostatný triedený zber a spracovateľa.

Envirorezort chce do konca roka 2025 dosiahnuť mieru recyklácie odpadov z obalov najmenej vo výške 65 percent z celkovej hmotnosti obalov uvedených na trh. Zvýšiť by sa mala aj príprava na opätovné použitie a recykláciu stavebných odpadov na 70 percent.

Pre oblasť textilu by sa mal v zákone o odpadoch vytvoriť funkčný systém, ktorý by bol účinný od začiatku roka 2025. Mala by sa zvýšiť recyklácia a opätovné použitie použitého textilu.

Miera recyklácie pneumatík by mala do roku 2025 dosiahnuť najmenej 75 percent. Zhodnocovanie odpadov zo spracovania starých vozidiel a opätovné použitie ich častí by malo byť na úrovni 95 percent. Znovupoužitie a recyklácia starých vozidiel by mala byť 85 percent.

Pre batérie a akumulátory by sa mal podľa MŽP prijať nový regulačný rámec. Zvýšiť sa má tiež recyklácia a energetické zhodnocovanie odpadových olejov.